Τα πολιτικά γκολ του Ρομάριο


Ανεξάρτητα με το αν συμπαθείς ή όχι, ο Ρομάριο, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις το ότι ήταν ένας τεράστιος σκόρερ. Συνδεδεμένος με το θρίαμβο της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, ο κοντόσωμος στράικερ πλέον δραστηριοποιείται στα γήπεδα της πολιτικής, αφού μετά τη γέννηση της κορούλας του έχει ταχθεί στον αγώνα για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Και παρότι δείχνει να αλλάζει, υπάρχουν κάποιοι που θυμούνται τον εγωκεντρισμό του όταν έπαιζε μπάλα και θεωρούν ότι το βαθύτερο κίνητρό του δεν είναι άλλο από την επιθυμία για δόξα…

«Όταν σταμάτησα να παίζω ποδόσφαιρο, η αλήθεια είναι ότι η πολιτική δεν υπήρχε καν στο μυαλό μου. Ωστόσο, πριν από οκτώ χρόνια η κόρη μου γεννήθηκε με σύνδρομο Ντάουν. Ξεκίνησα να ξοδεύω χρόνο με γονείς, συγγενείς και φίλους ανθρώπων που έχουν κάποιο είδος αναπηρίας. Άρχισα να κατανοώ ότι δεν υπήρχε κανείς για να εκπροσωπήσει αυτούς τους ανθρώπους στην πολιτική, οπότε αποφάσισα να βγω μπροστά για να εκλεγώ», τονίζει ο Ρομάριο στο BBC Η παραπάνω τοποθέτησή του έχει γίνει επανειλημμένα. Και παρότι κάποιοι τη θεωρούν ως κάλυψη για την εγωκεντρισμό του και την επιθυμία του να αναδειχθεί πολύ περισσότερο, όπως όταν ήταν ποδοσφαιριστής, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά.

Παρότι δεινός γκολτζής, ως παίκτης είχε τη φήμη του τεμπέλη. Σνόμπαρε τις προπονήσεις, τα προγράμματα και τη δουλειά. Έλεγε στους προπονητές του ότι δεν χρειάζεται να προπονηθεί, απλά να μπει στο γήπεδο και να στείλει την μπάλα στο πλεκτό. Πλέον, όμως, με τη Βουλή να απέχει 900 χιλιόμετρα από το σπίτι του έχει συχνότατες παρουσίες!

Ο ίδιος τονίζει ότι τότε πληρωνόταν από ιδιωτικές εταιρείες, για αυτό και έδειχνε αδιαφορία, ενώ πλέον πληρώνεται από τον λαό. Με το Μουντιάλ του 2014 να πλησιάζει, ο Ρομάριο δίνει τη δική του μάχη έτσι ώστε να υπάρχει ισότητα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και κάνει ό,τι μπορεί για να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα γήπεδα. Με απίστευτα χρήματα να έχουν ξοδευτεί για τις υποδομές, ο Βραζιλιανος δεν μασάει τα λόγια του. «Η Βραζιλία άνοιξε τα πόδια στη FIFΑ», τονίζει και κάνει λόγο για διασπάθιση και διαφθορά, για ιδιωτικό όφελος και όχι δημόσιο.

Ο Ρομάριο ηγήθηκε της πρωτοβουλίας που έδιωξε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας τον Ροκάρντο Τεχέιρα, ωστόσο πλέον πολεμά και τον Χοσέ Μαρία Μαρίν, τον οποίο χαρακτηρίζει χειρότερο. Ο Μαρίν έχει συνδεθεί με τη στρατιωτική δικτατορία στη χώρα και ο πρώην επιθετικός της Μπαρτσελόνα ξεκαθαρίζει ότι για να αφήσουν πίσω τη χούντα, πρέπει να μείνουν πίσω και τα πρόσωπα που είναι συνδεδεμένα με αυτήν. Παρόλα αυτά, ο Μαρίν έχει τους υποστηρικτές του, οι οποίοι διαβλέπουν πίσω από τις κινήσεις του Ρομάριο μία τάση να αναλάβει ο ίδιος στο μέλλον πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος, πάντως, είναι ξεκάθαρος. «Αυτό που έχω στη συνείδησή μου είναι ότι ενώ είμαι εδώ, στο Συμβούλιο, δεν θα γίνω διεφθαρμένος, θα είμαι δίκαιος προς του ανθρώπους που με ψήφισαν». Μέχρι στιγμής δείχνει να κρατά την πορεία του σταθερή, παρότι συνεχίζει να δείχνει σημάδια έπαρσης. Το BBC έστειλε συνεργείο στη Βραζιλία για μεγάλη συνέντευξη, αλλά αρκέστηκε σε μερικές σκόρπιες δηλώσεις, καθώς ο πολιτικός σταρ δύο φορές τους έστησε σε ραντεβού. Ας μείνει τουλάχιστον πιστός στις πολιτικές του δεσμεύσεις…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου