Το τελευταίο ταξίδι συντροφιά με μια μπάλα


Ξεκίνησε το ταξίδι του την 1η του Μάη. Ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων, μέσω 11 χωρών του «Νέου Κόσμου», με αφετηρία το Σιάτλ της Αμερικής και τελικό προορισμό τα γήπεδα της Βραζιλίας και το Μουντιάλ του 2014. Η περιπλάνηση του όμως δεν ήταν γραφτό να ολοκληρωθεί, αφού έπεσε θύμα τροχαίου και έχασε την ζωή του σε ηλικία μόλις 42 ετών…

Ο Ρίτσαρντ Σουάνσον είχε πάθος με το ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με την πλειονότητα των Αμερικάνων που προτιμούν τα περισσότερο διαδεδομένα αθλήματα στις Η.Π.Α. όπως το μπέιζμπολ, το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Αυτό το πάθος τον οδήγησε να πάρει μια απόφαση ζωής. Την απόφαση να περπατήσει την απόσταση μεταξύ της πόλης του και της χώρας της σάμπα, ντριμπλάροντας μια μπάλα, με στόχο να προωθήσει την φιλανθρωπική οργάνωση One World Futbol Project.

Δύο εβδομάδες μετά την αναχώρηση του και ενώ περπατούσε «κλωτσώντας το τόπι» σε έναν αυτοκινητόδρομο έξω από την πόλη Λίνκολν της πολιτείας του Όρεγκον, ένα αυτοκίνητο τον παρέσυρε με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο.

«Θα είναι ένα ταξίδι ζωής στο οποίο θα σπρώξω τα όρια του εαυτού μου περισσότερο από ό,τι πίστευα ποτέ», δήλωσε σε μια συνέντευξη του στην The Daily News λίγο καιρό πριν βάλει σε εφαρμογή το τολμηρό σχέδιο του.

Η αγάπη του για την μπάλα προέκυψε πριν από πέντε χρόνια, με τον ίδιο να αγωνίζεται ερασιτεχνικά και να υποστηρίζει την ομάδα των Σιάτλ Σάουντερς. Ο Σουάνσον, ο οποίος ήταν πατέρας δυο αγοριών ηλικίας 22 και 18, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του για εύρεση εργασίας, αποφάσισε να κάνει το ταξίδι για να προωθήσει το πρόγραμμα του One World Futbol, που έχει στόχο την πραγματοποίηση δωρεών ενός νέου ειδικά διαμορφωμένου είδους μπάλας ποδοσφαίρου σε μερικές εκ των αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου.

«Είμαστε βαθύτατα θλιμμένοι που μαθαίνουμε για τον θάνατο του Ρίτσαρντ. Ήταν ένας άνθρωπος που μπορούσε να εμπνεύσει και σε πολύ μικρό διάστημα εισέβαλε στις ζωές πολλών ανθρώπων. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του», δήλωσε η γενικός διευθυντής του One World Futbol Λίζα Τάρβερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Σύμφωνα με την κίνηση «Buy One, Give One» της φιλανθρωπικής οργάνωσης, με κάθε που μπάλα που αγοράζει κάποιος, μια άλλη γίνεται αυτομάτως δωρεά σε παιδιά άπορων και φτωχών κοινοτήτων, αλλά και σε αυτά που έχουν να ατυχία να μένουν σε εμπόλεμες ζώνες.

Ο Σουάνσον βρήκε την υποστήριξη πολλών ατόμων σε αυτή του την απόπειρα, με πολλούς από αυτούς να του προσφέρουν στέγη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Στην προσωπική του σελίδα στο facebook, με την ονομασία «Breakaway Brazil», ανέβαζε καθημερινά στιγμιότυπα του ταξιδιού του ενημερώνοντας τους «followers» του για την έκβαση της περιπλάνησης του και για ορισμένες από της δραστηριότητες του στην διάρκεια του ταξιδιού.

Την περασμένη Τρίτη όμως μια δημοσίευση στη σελίδα του στο facebook ήρθε να αναταράξει όσους ακολουθούσαν την πορεία του προς την Βραζιλία.

«Με βαριά καρδιά σας ενημερώνουμε ότι ο Ρίτσαρντ απεβίωσε αυτό το πρωί. Θα λείψει στην ομάδα, στην οικογένειά,σ τους φίλους και στους αγαπημένους του ανθρώπους που τον αγαπούσαν πολύ. Κατάφερες να φτάσεις στην Βραζιλία στις καρδιές μας Ρίτσαρντ. Ομάδα Ρίτσαρντ.»

Σε αυτή την κίνηση ο Σουάνσον είδε την ευκαιρία να ζήσει μια περιπέτεια. «Αισθάνθηκα ότι ήταν πεπρωμένο μου να κάνω αυτό το ταξίδι…»

Η μοίρα όμως λένε ότι πολλές φορές παίζει σκληρά παιχνίδια και το πεπρωμένο αποφάσισε ότι για τον Σουάνσον ήταν γραφτό να χάσει την ζωή του δίπλα από μια μπάλα στην άκρη του δρόμου. Ενός δρόμου που δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και του οποίου τελικός προορισμός δεν ήταν απλά μια θέση στις κερκίδες των γηπέδων της Βραζιλίας, αλλά και μια θέση στις καρδιές των παιδιών που περνούν κακουχίες σε ορισμένες μη ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου