Το αυτονόητο που γίνεται είδηση


Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα την είδηση πως –εκτός απροόπτου- και οι γυναίκες θα μπορούν να παρακολουθούν αγώνες στα γήπεδα.

Το στάδιο «King Abdullah Sports City» το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2014 αναμένεται να έχει και οικογενειακές κερκίδες, αλλά ο πρόεδρος της ΠΟ της Σαουδικής Αραβίας τονίζει πως η απόφαση για το αν θα επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες δεν είναι δική του.

Η μοναρχία στη χώρα εφαρμόζει απαρέγκλιτα τον ισλαμικό νόμο, με πολλές περιορισμούς για τις γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες είναι η απαγόρευση να παρακολουθούν αθλητικά γεγονότα.

Εξαιτίας των πιέσεων από το εξωτερικό, η απαγόρευση δεν ίσχυσε, όταν έπαιξε η Σαουδική Αραβία με τη Σουηδία το 2006, ενώ την περασμένη εβδομάδα έγινε είδηση στην εφημερίδα «Alyaum» το γεγονός πως στο 4ο Εθνικό πρωτάθλημα ιπποδρομιών στην Αλ Άχσα, μια γυναίκα συνόδευσε τον άντρα της στο στάδιο!

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε ένα ρεπορτάζ της αγγλόφωνης εφημερίδας «Arab News on Friday» ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΠΟ της χώρας, Αχμέντ Έιντ, δήλωσε πως στο νέο γήπεδο «Prince Abdullah Al-Faisal» στην Τζέντα θα υπάρει ξεχωριστή κερκίδα για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Σαουδάραβας ατζέντης, Αλ Μπιλάουι. «Είναι ένα μεγάλο βήμα, το οποίο ήταν σε προεργασία εδώ και πολύ καιρό και τώρα θα επιτρέψει σε ένα μεγαλύτερο αριθμό φιλάθλων να έχει πρόσβαση στους αγώνες, ενώ προηγουμένως δεν μπορούσε».

Ο πρόεδρος της Ιτιχάντ στην Τζέντα, Ταλάτ Αμπού Σαρίχ, χαιρέτησε και αυτός την είδηση. «Οι γυναίκες έχουν και αυτές δικαίωμα να έρχονται στο γήπεδο. Υπάρχουν και πολλά παιδιά που δεν έχουν πατέρα και δεν θα έπρεπε να στερηθούν την ευχαρίστηση της παρακολούθησης ενός ματς. Με αυτή την απόφαση, τα παιδιά μπορούν να έρθουν στο γήπεδο με τις μητέρες τους και τις αδερφές τους και να μοιραστούν το πάθος για το παιχνίδι».

Πάντως, πιο συγκρατημένοι από όλους είναι τα μέλης της Ένωσης των αθλητριών της χώρας. «Μια τέτοια απόφαση είναι απόφαση που παίρνεται από την πολιτική ηγεσία. Ούτε εμείς, ούτε η ΠΟ της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να την πάρει»…




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου