Ελληνικές λουτροπόλεις και οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών τους


Οι λουτροπόλεις, αποτελούν μονάδες που συγκροτούν και αναπτύσσουν τον Τουρισμό Υγείας. Ακολουθούν ορισμένες από τις σημαντικότερες λουτροπόλεις της χώρας μας και στοιχεία για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών τους.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα λουτρά, όπως επίσης αρχαίοι Έλληνες γιατροί, φυσικοί, ιστορικοί, και γεωγράφοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις πηγές και τα μεταλλικά ύδατα. Η ιστορία των λουτρών λοιπόν, είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας.

Οι λουτροπόλεις, αποτελούν μονάδες που συγκροτούν και αναπτύσσουν τον Τουρισμό Υγείας. Πρόκειται για περιοχές κατάλληλα χωροθετημένες και εξοπλισμένες με τα αναγκαία δίκτυα υποδομής και τις απαραίτητες υπηρεσίες (θεραπευτικές, εξυπηρετήσεως κ.λ.π.), όπου γίνεται εκμετάλλευση των επιτόπιων φυσικών πόρων (νερό, κλίμα κ.λ.π.). Ανάλογα με τον φυσικό πόρο που αξιοποιούν διακρίνονται σε Κέντρα Υδροθεραπείας (ιαματικό ή θαλάσσιο νερό) και Κέντρα Κλιματοθεραπείας (κλίμα).

Ακολουθούν ορισμένες από τις σημαντικότερες λουτροπόλεις της χώρας μας και στοιχεία για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών τους¨.

Αιδηψός (Εύβοια)

Τα Λουτρά Αιδηψού, είναι η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, με θερμές ιαματικές πηγές, που είναι κατάλληλες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων.

Γνώρισε το αποκορύφωμα της δόξας της κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών Χρόνων, την εποχή που ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας δημιούργησε εκεί τις πρώτες θέρμες και τον 20ό αιώνα χτίστηκε μια καινούργια νεοκλασική πόλη, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή, με ξενοδοχεία και ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια. Σήμερα υπάρχουν εκεί περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οC μέχρι 86οC. Τα νερά τους έχουν ευεργετικές ιδιότητες και ενδείκνυνται για παθήσεις του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, παθήσεις ήπατος, νεφρών κ.ά..

Το πολυτελές Thermae Sylla Spa Wellness Hotel, που λειτουργεί από το 1897, επανατοποθέτησε, κατά κάποιον τρόπο, μέσα από μία πιο σύγχρονη αντιμετώπιση, το θέμα ιαματικός τουρισμός όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στην Ελλάδα.

Εκτός από τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια που λειτουργούν εντός ή εκτός ξενοδοχείων με τη μορφή κανονικών λουτήρων ή πισίνας, απόκτημα για τη Λουτρόπολη αποτελεί το υδροθεραπευτήριο του Ε.Ο.Τ. το οποίο παρέχει όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές.

Τέλος, η Δημοτική Πλαζ καλύπτει τις ανάγκες όλων όσων θέλουν να συνδυάσουν τη λουτροθεραπεία με το ευεργετικό θαλασσινό νερό.

Καμένα Βούρλα


Οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων έγιναν γνωστές περί το 1926, όταν βρέθηκε ότι η περιεκτικότητά τους σε ραδόνιο είναι μοναδική και ανώτερη αντίστοιχων ευρωπαϊκών πηγών και με μεγάλη ευεργετικότητα για τον άνθρωπο. Έτσι στη δεκαετία του 1930, άρχισε η αξιοποίησή τους και στη πόλη να χτίζονται τα πρώτα σύγχρονα ξενοδοχεία. Μεταπολεμικά τα Καμένα Βούρλα απέκτησαν πολύ μεγάλη φήμη προσελκύοντας προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο.

Οι πηγές των ιαματικών νερών των Καμένων Βούρλων βρίσκονται στους πρόποδες της Κνημίδας και σε απόσταση 300 - 400 μ. περίπου μακριά από την παραλία. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενδείκνυνται για τη θεραπεία χρόνιων ρευματικών παθήσεων, αρθροπαθειών, παραμορφωτικής αρθρίτιδας, ισχιαλγιών, αγγειακών και γυναικολογικών παθήσεων.

Λουτράκι Κορινθίας


Το Λουτράκι είναι πόλη του νομού Κορινθίας, αναγνωρισμένη λουτρόπολη από το 1925, τουριστικό θέρετρο γνωστό για τα ιαματικά λουτρά και τα μεταλλικά νερά του. Οι ιαματικές πηγές βρίσκονται σε πολλά σημεία της παραλιακής περιοχής σε έκταση περίπου 750 μέτρων. Πρόκειται για φυσικές πηγές, στους πρόποδες των Γερανείων, που αναβλύζουν από μεγάλο βάθος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στη διάρκεια της διαδρομής του το νερό φιλτράρεται από τα πετρώματα που συναντά στην πορεία του και εμπλουτίζεται με σπάνια μέταλλα και ιχνοστοιχεία που το καθιστούν πολύτιμο για την υγεία.

Μπορείτε να επιλέξετε πρόγραμμα ποσιθεραπείας με ιαματικό νερό ή με φυσικό μεταλλικό νερό, ανάλογα με την περίπτωση. Η ποσιθεραπεία με ιαματικό νερό (ολιγομεταλλικό, ελαφρύ, ευχάριστο στη γεύση με μοναδικές ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες) πραγματοποιείται στην Πηγή του Ε.Ο.Τ. που λειτουργεί ως κέντρο ποσιθεραπείας. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κυκλικό κτήριο της εποχής του Μεσοπολέμου, με υπέροχα ψηφιδωτά του 1935.

Θεραπευτικές ενδείξεις: προβλήματα πεπτικού συστήματος, ηπατικές ανεπάρκειες, νεφρολιθιάσεις, χολολιθιάσεις.

Πόζαρ (Νομός Πέλλας)


Αυτή η λουτρόπολη βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος, 13χμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, στους πρόποδες του όρου Βόρας (Καϊμακτσαλάν). Απέχει 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 550 χιλιόμετρα από την Αθήνα και τη διασχίζει ο Θερμοπόταμος.

Οι ιαματικές πηγές αναβλύζουν σε υψόμετρο 390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής, το οποίο εισχωρεί στο έδαφος σε μεγάλο βάθος, εκεί θερμαίνεται, στη συνέχεια ανεβαίνει ψηλότερα και σταδιακά εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα στοιχεία. Η θερμοκρασία των νερών παραμένει σταθερή στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή περιοχή με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόμενο.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.

Υπάτη


Τα Λουτρά Υπάτης οφείλουν το όνομά τους στα ιαματικά λουτρά που λειτουργούν στον οικισμό, που δημιουργήθηκε ως λουτρόπολη στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι δε πηγές των λουτρών είναι γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες από τον 4ο αιώνα π.Χ. Εκεί θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, κάποια από τα οποία κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, με αρχές 20ού, ενώ λειτουργούν και πιο καινούργια, τα οποία φιλοξενούν τους επισκέπτες του υδροθεραπευτηρίου.

Τα νερά της ιαματικής πηγής της Υπάτης, θεωρούνται θεραπευτικά για παθήσεις όπως σύνδρομα των αγγείων, ανεπάρκεια στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς, διαταραχές του νευρικού συστήματος της καρδιάς, παθήσεις του δέρματος κ.ά.

Σιδηρόκαστρο, Σέρρες


Τα λουτρά Σιδηροκάστρου με νερό 45˚C, βρίσκονται λίγο βορειότερα από το Σιδηρόκαστρο και κοντά στην σιδηροδρομική γέφυρα του Στρυμόνα. Υδροθεραπευτήριο λειτουργεί επίσης στην κοινότητα Θερμών, καθώς και στο Άγκιστρο.

Οι ιαματικές πηγές Σιδηροκάστρου ήταν γνωστές από τα βυζαντινά χρόνια και θεωρούνται θεραπευτικές για ρευματοπάθειες, σπονδυλοαρθρίτιδες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις των αρθρώσεων, γυναικολογικές παθήσεις κ.ά.

Κυλλήνη


Θεραπευτικές ενδείξεις: παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ασθματικές καταστάσεις, χρόνιες βρογχίτιδες, πνευμονικό εμφύσημα, λαρυγγίτιδες και δερματικές παθήσεις.

Οι ιαματικές πηγές Κάστρου Κυλλήνης βρίσκονται επί της βορειοδυτικής παραλίας της Πελοποννήσου, η οποία ανήκει στο νομό Ηλείας και ακριβώς απέναντι από τα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

Οι θεραπευτικές ενδείξεις των νερών τους είναι για: παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ασθματικές καταστάσεις, χρόνιες βρογχίτιδες, πνευμονικό εμφύσημα, λαρυγγίτιδες και δερματικές παθήσεις.

Ικαρία

Υπάρχουν οκτώ θερμοπηγές που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία του νησιού, στην περιοχή του Δήμου Αγίου Κηρύκου. Ανήκουν στην κατηγορία των υπέρθερμων ραδιενεργών αλιπηγών, διαφέροντας μεταξύ τους ως προς το ποσό της ραδιενέργειας και της θερμοκρασίας.

Τα νερά των θερμομεταλλικών πηγών Ικαρίας θεωρούνται κατάλληλα για την θεραπεία παθήσεων όπως: Υπόξεις και χρόνιοι ρευματισμοί όπου περιλαμβάνονται διάφορες μορφές αρθρίτιδας, ουρική αρθρίτιδα, νευραλγίες, νευρίτιδες, γυναικολογικές παθήσεις, διαταραχές των ενδοκρινών αδένων κ.ά.


Περισσότερες πληροφορίες για τα ιαματικά λουτρά της Ελλάδας, θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.thermalsprings.gr/springs.php .




ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου