Πως παίζεται το ποδόσφαιρο στην Αφρική


Ο Τσέχος συγγραφέας Ρόμπιν Ουιφαλούσι και ξάδερφος του Τσέχου διεθνή ποδοσφαιριστή της Γαλατασαράι εδώ και μερικά χρόνια έχει εκδώσει το δικό του βιβλίο έπειτα από μία μικρή παραμονή του σε χώρες της Αφρικής, όπως στην Κένυα, στην Ουγκάντα και στη Ρουάντα, όπου περιγράφει ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο από αυτό που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας.

Ο Ουιφαλούσι στο βιβλίο του έδωσε τον τίτλο «Πως παίζεται το ποδόσφαιρο στην Αφρική» για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον για να αναδείξει ένα ξεχωριστό ταλέντο που κρύβουν οι παίκτες που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες, και δεύτερον να τονίσει την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.

«Στο Παγκόσμιο Κύπελλο βλέπεις ότι ο αφρικάνικος τρόπος παιχνιδιού είναι πολύ ελκυστικός γιατί οι παίκτες εκεί αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο. Δεν νοιάζονται τόσο για το αποτέλεσμα, όσο για να διασκεδάσουν και να χαρούν το παιχνίδι. Το δεύτερο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις αγωνίζονται χωρίς παπούτσια πάνω σε σκληρούς αγωνιστικούς χώρους. Όμως είναι χαρούμενοι με αυτό που έχουν και πραγματικά το διασκεδάζουν παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν», αναφέρει ο Ουιφαλούσι.

Μέσα στο βιβλίο περιγράφει μεταξύ άλλων τα αφρικανικά έθιμα πριν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες όπου πολλές φορές τοποθετούν κομμάτια από λιοντάρι ή ζέβρα στα παπούτσια των ποδοσφαιριστών προκειμένου να πάρουν δύναμη κατά τη διάρκεια του αγώνα! Μάλιστα ο Ουιφαλούσι δίνει σημαντικό βάρος σε έναν ειδικό που διαθέτει κάθε αφρικανικός σύλλογος προκειμένου να προετοιμάσει ψυχολογικά τους παίκτες πριν από κάθε παιχνίδι. «Η δουλειά τους είναι ανάλογη των ψυχολόγων στους ευρωπαϊκούς συλλόγους, ωστόσο χρησιμοποιούν τη μαγεία και άλλα ανάλογα έθιμα πριν από κάθε παιχνίδι», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ποδόσφαιρο στην Αφρική συνδέεται άρρηκτα με την ζωή και την καθημερινότητα. Άλλωστε όπως τονίζει: «το ποδόσφαιρο εκεί δεν παίζεται μόνο στα γήπεδα, αλλά όπως ανέφερα και προηγουμένως παίζεται στις αλάνες και επιπλέον έχει στενές σχέσεις και με την πολιτική. Πολλές φορές ηγέτες κρατών προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του ποδοσφαίρου ή των Εθνικών Ομάδων προκειμένου να αυξήσουν τη δυναμική τους. Επικεντρώθηκα αρκετά σε αυτό το κομμάτι καθώς ήθελα να μοιραστώ αυτήν την εμπειρία και γενικότερα να μεταφέρω στο κοινό ποδοσφαιρικές εικόνες από τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη που δεν βλέπουμε συχνά».

Όπως αναφέρει μέσα στο βιβλίο του ο Ουιφαλούσι, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις αφρικανικές χώρες και κυρίως η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. «Στην Κένυα για παράδειγμα υπάρχουν δύο θρησκείες. Η μία είναι ο χριστιανισμός και η άλλη το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ, και η αγάπη τους για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα είναι αρκετά έντονη και εμφανής», αναφέρει.

Αυτό που κέρδισε ο ίδιος από την παραμονή του στην Αφρική είναι να δει πως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη ζωή, καθώς οι άνθρωποι εκεί μπορεί να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητά τους, ωστόσο προσπαθούν να παραμένουν χαρούμενοι. Ο Τσέχος συγγραφέας συνδέεται πλέον αρκετά στενά με την Αφρική καθώς έπειτα από τη συγγραφή του βιβλίου του λαμβάνει μέρος σε προγράμματα που μέσω του ποδοσφαίρου προσπαθούν να προσφέρουν εκπαίδευση και βοήθεια στον αφρικανικό λαό.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου