Πέθανε ο Ζωρζ Μουστακί


Ο διάσημος Γάλλος τραγουδιστής Ζωρζ Μουστακί απεβίωσε την Πέμπτη 23 Μαΐου, σε ηλικία 79 ετών.

O Ζωρζ Μουστακί ήταν γνωστός τραγουδιστής και συνθέτης από τη Γαλλία. Το αρχικό όνομα του Μουστακί ήταν Γιουσέφ (Yussef Mustacchi). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ η οικογένειά του ήταν Έλληνες Σεφαραδίτες από την Κέρκυρα, οι οποίοι διατηρούσαν βιβλιοπωλείο στην Αλεξάνδρεια.

Ο Μουστακί πήρε γαλλική παιδεία, αλλά ποτέ δεν απαρνήθηκε τις ελληνικές του ρίζες, αν και δεν έμαθε ποτέ να μιλά ελληνικά.

Ο Μουστακί τραγούδησε σε πολλές γλώσσες, στα γαλλικά, τα ιταλικά, τα ελληνικά, τα πορτογαλικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα αραβικά. Τα τραγούδια του διακρίνονται για το ρομαντικό τους ύφος και τους ποιητικούς τους στίχους.

Τραγούδια του έχει τραγουδήσει η Εντίθ Πιάφ, η Δαλιδά, η Μπαρμπαρά, η Μπριζίτ Φοντέν κ.α. Τη δεκαετία του ’60 μετέφρασε στα γαλλικά και τραγούδησε κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι και ξανασυνδέθηκε με αυτό τον τρόπο με την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε το 1966 για πρώτη φορά.

Το 1970 πρωταγωνίστησε με τον Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία μικρού μήκους του Ροβήρου Μανθούλη: «Είμαστε δυο», στην οποία τραγουδά στα γαλλικά τα τραγούδια που είχε γράψει στη φυλακή ο Μίκης.

Μεταξύ των μεγαλύτερων επιτυχιών του είναι τα κλασικά «Milord» (1958), γραμμένο για την Εντίτ Πιάφ και μεταφρασμένο σ' ολόκληρο τον κόσμο, και το «Le Meteque» (Ο Μέτοικος, 1969), που τραγουδήθηκε αρχικά από την Πία Κολόμπο και το ρεφρέν του έχει κάνει το γύρο του πλανήτη.

Στην Ελλάδα αγαπήθηκε πολύ μέσα από τα τραγούδια του, ενώ παράλληλα με τη μουσική του ενασχόληση, εξέδωσε τέσσερα βιβλία -τρία από τα οποία κυκλοφόρησαν και στα ελληνικά- και ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική.

Πέθανε στη Νίκαια της Γαλλίας, τέσσερα χρόνια αφότου άφησε τη μουσική σκηνή.



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου