Γεφυρώνεται το χάσμα με μια μπάλα;


«Η Μπαρτσελόνα επιθυμεί να συμβάλει στην προσπάθεια για την ενίσχυση των δεσμών της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινιακών κοινοτήτων. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι με μια μπάλα».

Στα μέσα Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Σάντρο Ροσέλ, μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ανακοίνωσε την διεξαγωγή φιλικού μεταξύ των Καταλανών και μιας μικτής ομάδας Ισραηλινών και Παλαιστίνιων με ημερομηνία διεξαγωγής τις 31 Ιουλίου του 2013 στο Εθνικό Στάδιο του Τελ Αβίβ.

Το σκεπτικό της πρωτοβουλίας του προέδρου των Μπλαουγκράνα αποτελεί ευχής έργον για κάθε ουδέτερο ο οποίος γνωρίζει μέσες-άκρες το τι εξελίσσεται στα δυο αυτά κράτη της μέσης ανατολής και ακολουθεί τα τεκταινόμενα μέσω του Ίντερνετ και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι Παλαιστίνιοι όμως δεν έχουν την ίδια άποψη. «Πιστεύω ότι είναι αρκετά νωρίς για να μιλάμε για ένα κοινό παιχνίδι εξαιτίας της μεροληπτικής συμπεριφοράς, ακόμα και στον αγωνιστικό τομέα, η οποία ασκείται από το Ισραήλ» δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Τζαμπρίλ Ρατζούμπ μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς στην Ραμάλα.

Όπως αναφέρει το alarabiya.net το Ισραήλ έχει επανειλημμένως αποτρέψει Παλαιστίνιους αθλητές από το να ταξιδέψουν για να μπορέσουν να παρευρεθούν σε παιχνίδια και προπονήσεις της ομάδας τους.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι αυτό του Μαχμούντ Αλ-Σαρσάκ, πρώην Παλαιστίνιου ποδοσφαιριστή, ο οποίος συνελήφθη ενώ ταξίδευε από την Γάζα προς την Δυτική Όχθη για να παίξει σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου και κρατήθηκε επί 3 χρόνια σε καθεστώς αιχμαλωσίας από τις Ισραηλινές αρχές, χωρίς να του ασκηθεί καμία απολύτως κατηγορία.

Η Μπαρτσελόνα κάλεσε τον Σαρσάκ, μαζί με τον πρέσβη της Παλαιστίνης και τον πρόεδρο Ρατζούμπ να παρακολουθήσουν το Ελ Κλάσικο του πρώτου γύρου του Ισπανικού πρωταθλήματος εναντίον της Ρεάλ, για να λάβουν μια απροσδόκητη αρνητική απάντηση από τον Σαρσάκ.

Ο λόγος θα μπορούσε να οδηγήσει έναν ουδέτερo σε… όχι και τόσο θετικούς χαρακτηρισμούς για τον Παλαιστίνιο. Για αυτόν όμως ήταν κάτι παραπάνω από αρκετός για να τον εμποδίσει να κάνει κάτι που ίσως για κάποια παιδάκια που βλέπουν τον Μέσι και τον Ινιέστα στις (λιγοστές) τηλεοράσεις των προσφυγικών καταυλισμών της Παλαιστίνης, να ήταν ένα όνειρο.

Στις εξέδρες του Καμπ Νου ήταν καλεσμένος – μετά από προσωπική του παράκληση – και ένας πρώην Ισραηλινός στρατιώτης, ο Τζιλάντ Σαλίτ. Ο Σαλίτ ήταν αιχμάλωτος από τους Παλαιστίνιους στην Λωρίδα της Γάζας επί 5 χρόνια. Μετά από διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ με την Χαμάς, οι ηγέτες της Λωρίδας της Γάζας αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο με αντάλλαγμα την ελευθερία 1000 Παλαιστίνιων φυλακισμένων οι οποίοι κρατούνταν από τις Ισραηλινές αρχές.

Η συνύπαρξη με τον Σαλίτ δεν θα ήταν ότι καλύτερο για τον Σαρσάκ ο οποίος δήλωσε ότι δεν ήταν πρόθυμος ούτε να παρευρίσκεται στο ίδιο γήπεδο με έναν «στρατιώτη-φονιά». Ο Σαρσάκ και η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν είναι οι μόνοι που αντέδρασαν με τις κινήσεις συμφιλίωσης από πλευράς Μπαρτσελόνα.

Μια μερίδα Παλαιστίνιων οργάνωσαν μια διαμαρτυρία ενάντια στην διεξαγωγή του φιλικού μεταξύ των μπλαουγκράνα και της μικτής Ισραήλ-Παλαιστίνης, καίγοντας φανέλες τις Μπαρτσελόνα.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Μπαρτσελόνα από τους ανθρώπους της Παλαιστίνης. Πρέπει να σταματήσουν το πλάνο τους για διεξαγωγή παιχνιδιού εναντίον μια Ισραηλινής ομάδας. Πρέπει να μποϊκοτάρουν την Ισραηλινή ομάδα και να μην αγωνιστούν εναντίον τους» δήλωσε στην κάμερα ένα μέλος του γκρουπ το οποίο διαδήλωσε κατά του φιλικού.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το Ισραήλ προετοιμάζεται για την διεξαγωγή της μεγαλύτερης διοργάνωσης που έχει λάβει μέρος στην χώρα, από την στιγμή που έγινε μέλος της ΟΥΕΦΑ το 1992: Του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων κάτω των 21 που θα ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου.

«Ελπίζω ότι η Ευρώπη θα επανεξετάσει την απόφαση αυτή. Είτε το Ισραήλ θα πρέπει να τηρήσει το Ολυμπιακό Καταστατικό και να αναγνωρίσει την ύπαρξη Παλαιστινιακών αθλητικών εκδηλώσεων και το δικαίωμα της Παλαιστίνης να ζει να κινείται και να συμμετέχει στον αθλητισμό όπως κάθε άλλο έθνος στον κόσμο. Αλλιώς είναι λάθος να δίνει στο Ισραήλ έπαινο για το έγκλημα που κάνει εις βάρος του Παλαιστινιακού αθλητισμού» δήλωσε ο Ρατζούμπ κατακρίνοντας την απόφαση του Πλατινί να αναθέσει την διεξαγωγή του τουρνουά στο Ισραήλ.

Η προσβλητική αντιμετώπιση του Ισραήλ απέναντι στην Παλαιστίνη σε κοινωνικοπολιτικά, αλλά και αθλητικά, πλαίσια, φαίνεται ότι δεν προβληματίζει και τόσο την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της ΟΥΕΦΑ, την ώρα που η Μπαρτσελόνα προσπαθεί να συσφίξει τους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών μέσω του ποδοσφαίρου και μάλλον αποτυγχάνει.

Η ρήξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης δείχνει ότι αν μη τι άλλο μια μπάλα δεν μπορεί να φέρει κοντά δυο λαούς, που αυτά που τους χωρίζουν δύσκολα ισορροπούν σε μια νοητή ζυγαριά με αυτά που τους ενώνουν…


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου