Η εκμετάλλευση ζει και βασιλεύει…


Εκατοντάδες ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στον κόσμο (κυρίως σε Αφρική και Ν.Αμερική) που ανατρέφουν στις ακαδημίες τους παίκτες, οι οποίοι αργότερα πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές ομάδες, πέφτουν θύματα εξαπάτησης αναφορικά με την αποζημίωση που δικαιούνται…

Τα πρόσφατα ποσά που αφορούν διεθνείς μεταγραφές αποδεικνύουν πως οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι «ξεχνούν» την ευθύνη που έχουν σε ομάδες από ηπείρους όπως η Αφρική και η Ν.Αμερική. Συγκεκριμένα, πληρώνουν κάτι περισσότερο από το μόλις 1/5 της απαιτούμενης «προσφοράς αλληλεγγύης» στις ομάδες που ανατρέφουν στις ακαδημίες τους τους παίκτες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα τρομακτικό έλλειμμα…

Αντί να συμμορφώνονται με το ποσοστό αποζημίωσης 5%, που έχει επιβάλλει η FIFA σε μεταγραφές παικτών ως την ηλικία των 23 ετών, κατά μέσο όρο το ποσοστό κυμαίνεται στο 1,15%, με τη διαφορά να είναι εξόφθαλμη…

Σύμφωνα με μια ανεξάρτητη έκθεση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (European Club Association), τη διετία 2011-2013 το ποσό που θα έπρεπε να πάρουν οι σύλλογοι ως αποζημίωση ήταν 199 εκ. δολάρια, όμως αντ` αυτού το ποσό που πήραν τελικά οι ομάδες ήταν μόλις 9,99 εκ. δολάρια!

«Δεν πιστεύω πως οι σύλλογοι επίτηδες προσπαθούν να αποφύγουν την ΄προσφορά αλληλεγγύης’, αλλά το ποσό προκαλεί σίγουρα έκπληξη», τόνισε ο CEO της Άρσεναλ και μέλος της ECA, Ιβάν Γκαζίδης.

«Υπάρχει ξεκάθαρα ένα κενό πληροφόρησης, ίσως σε ό,τι έχει να κάνει με το ότι οι σύλλογοι δεν ξέρουν ποιον πρέπει να πληρώσουν ή πιθανόν οι ομάδες που διεκδικούν τα λεφτά δεν το κάνουν επειδή απλά δεν ξέρουν πως έχει γίνει η μεταγραφή», πρόσθεσε.

«Είναι ένα θέμα που χρήζει διερεύνησης και πρέπει να δούμε γιατί δεν συμβαίνει (σ.σ. αναφέρεται στις αποζημιώσεις). Σε μια ομάδα όπως η Άρσεναλ είμαστε ειδικοί στο θέμα και έχουμε τους πόρους να το κάνουμε. Μια μικρή ομάδα στη Βραζιλία ίσως δεν μπορεί», κατέληξε ο Γκαζίδης.

Ο γγ της ECA, Mικέλε Σεντενάρο, τόνισε πως το ζήτημα των αποζημιώσεων επηρέασε μόνο τις διεθνείς μεταγραφές και αφορά το 27% αυτών, καθώς οι υπόλοιπες μεταγραφές έγιναν με ποδοσφαιριστές που ήταν ελεύθεροι.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Ίντερ, Ερνέστο Παολίλο, που βοήθησε στην επεξεργασία της ανεξάρτητης έκθεσης, στηλίτευσε πάντως το γεγονός πως επίτηδες οι ευρωπαϊκές ομάδες δεν πληρώνουν την αποζημίωση που οφείλουν.

«Πολλές ομάδες ξεχνούν το παρελθόν και δεν τους νοιάζει το 5%. Αν όμως οι σύλλογοι που δημιουργούν ταλέντα δεν εισπράττουν αυτό που τους αναλογεί – και ίσως μιλάμε για εκατοντάδες, κυρίως σε Αφρική και Ν.Αμερική- δεν θα έχουν πια κανένα κίνητρο»…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου