Συλλέγοντας μέλι στο Νεπάλ: Οι ατρόμητοι ακροβάτες μελισσοκόμοι του Θιβέτ


Ο βραβευμένος Βρετανός φωτογράφος Αντριου Νιούι, ταξίδεψε στο Νεπάλ και απαθανάτισε την φυλή Gurung η οποία έχει μία αρχαία μα και επικίνδυνη παράδοση στη συλλογή μελιού.

Δύο φορές το χρόνο, οι επονομαζόμενοι «κυνηγοί του μελιού» των Gurung, σκαρφαλώνουν στην άκρη του γκρεμού στο κεντρικό Νεπάλ και συλλέγουν το μέλι. Χρησιμοποιούν ακόμη τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους - υφαντές ανεμόσκαλες και όπλα από μπαμπού, για να κόψουν τις γεμάτες μέλι κυψέλες από τον βράχο και να τις βάλουν στα καλάθια τους. Αφού ανάψουν φωτιές στην βάση του βράχου για να ζαλίσουν τις μέλισσες, ανεβαίνουν με τις σκάλες και συλλέγουν το μέλι τους .

Πέρα από τον κίνδυνο της πτώσης, η φυλή τυχαίνει να αποτελεί την μεγαλύτερη συγκομιδή μελιού στον κόσμο. Το μέλι των μελισσών των Ιμαλαΐων είναι μεθυστικό, λόγω των λευκών ροδόδεντρων με τα οποία τρέφονται οι μέλισσες την Ανοιξη και αγγίζει υψηλές τιμές στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα. Οι ανοιχτές κυψέλες στην απόκρυμνη πλαγιά βοηθούν στην προστασία των μελισσών από τα αρπακτικά ζώα και τις κρατά ζεστές με την έκθεσή τους στο φως του ήλιου.
























Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου