Επιστήμονες του Χάρβαρντ ανακάλυψαν νέα πηγή καθαρής ενέργειας


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντκατάφεραν να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα αξιοποιώντας ένα βακτήριο του εδάφους με την επιστημονική ονομασία Bacillus subtilis.

Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και μπορεί να αντέξει τη θερμότητα, την έκθεση σε χημικά και ραδιενέργεια και την αφυδάτωση.

Το όπλο του είναι ότι όταν μειωθούν τα επίπεδα υγρασίας συστέλλεται, ενώ όταν αυξηθούν διαστέλλεται και πάλι.

Αυτήν ακριβώς την ιδιότητα κατάφεραν να εκμεταλλευτούν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ για να παράξουν καθαρή ενέργεια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες κάλυψαν ένα κομμάτι πλαστικού με σπόρους βακτηρίων Bacillus subtilis και το άφησαν να διαστέλλεται και να συστέλλεται ανάλογα με τις αλλαγές στα επίπεδα της υγρασίας.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Nanotechnology, περιγράφουν πώς το κομμάτι πλαστικού που καλύφθηκε με σπόρους του συγκεκριμένου βακτηρίου αναπηδούσε μπρος και πίσω αντιδρώντας στις μεταβολές της υγρασίας.

Αυτή ακριβώς η κίνηση έθεσε σε λειτουργία έναν περιστρεφόμενο μαγνήτη, ο οποίος με τη σειρά του παρήγαγε ενέργεια.

«Η εξάτμιση του νερού είναι η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στη φύση. Το φως του ήλιου πέφτει στον ωκεανό αυξάνοντας τη θερμοκρασία του και η ενέργεια φεύγει από αυτόν μέσω της εξάτμισης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ozgur Sahin.

Προηγούμενες μελέτες είχαν προχωρήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ενέργειας από τις μεταβολές της υγρασίας, ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα με αυτή την τεχνική.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα υλικά που αντιδρούν μηχανικά στις εξωτερικές χημικές διεγέρσεις έχουν εφαρμογή σε βιοϊατρικές συσκευές, αρχιτεκτονικά συστήματα, στην ρομποτική και την παραγωγή ενέργειας.

«Με έμπνευση τα βιολογικά συστήματα δημιουργήθηκαν υλικά που αντιδρούν σε διεγέρσεις και τα οποία ταλαντώνονται, μεταφέρουν υγρά και υφίστανται μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά το σχήμα τους», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Αν και η συγκεκριμένη τεχνική εκμεταλλεύεται μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που απελευθερώνεται κατά την εξάτμιση, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποδοτικότητά της μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου