Ουκρανοί συνεργάτες των Ναζί φόρεσαν τη στολή των SS και εξολόθρευσαν Εβραίους, Ρομά και ομοφυλόφιλους


Τον Ιούλιο του 2013, Ουκρανοί εθνικιστές αναβίωσαν τις μάχες της μεραρχίας SS Galician κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η μεραρχία αποτελούνταν από Ουκρανούς συνεργάτες των Ναζί, που πολέμησαν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Στα μάτια των σύγχρονων εθνικιστών, οι άντρες της μεραρχίας ήταν ήρωες και πατριώτες. Στα μάτια των υπολοίπων, ήταν προδότες και εγκληματίες πολέμου.

Στην εκδήλωση, νεαροί άντρες ντύθηκαν με τη στολή των «ουκρανικών SS» και έφεραν με περηφάνια το σύμβολο της σβάστικας στο μπράτσο. «Για όσους λένε ότι φορούσαμε τη γερμανική στολή, ναι, τη φορούσαμε και τα όπλα μας ήταν γερμανικά. Αλλα οι καρδιές μας ήταν γεμάτες ουκρανικό αίμα και δεν το προδώσαμε ποτέ», δήλωσε ο βετεράνος της μεραρχίας, Μικαΐλο Γιαμούλικ....

Η συνεργασία των Ουκρανών με τους Ναζί 

Η δυτική Ουκρανία καλωσόρισε τα στρατεύματα των Γερμανών που εισέβαλαν στη χώρα το καλοκαίρι του 1941. Στη γερμανική εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης, γνωστή με το όνομα «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα», συμμετείχαν 4.000 Ουκρανοί. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν δεινοπαθήσει υπό την κυριαρχία των Σοβιετικών. 

Ο λοιμός του 1933 σκότωσε εκατομμύρια και χιλιάδες άλλοι φυλακίστηκαν στα γκούλαγκ. Οι Γερμανοί αντιμετωπίστηκαν ως απελευθερωτές, που θα βοηθούσαν τους Ουκρανούς να πατάξουν τη σοβιετική κατοχή και να αποκτήσουν δικό τους, ανεξάρτητο κράτος. Το όραμα των εθνικιστών Ουκρανών για μία νέα χώρα φάνηκε να πραγματοποιείται. 

Στις 30 Ιουνίου του 1941, αμέσως μετά την κατάληψη της ουκρανικής πόλης Λβιβ από τους Ναζί, ο «Οργανισμός Ουκρανών Εθνικιστών» ανακήρυξε την ίδρυση νέου ουκρανικού κράτους. Οι Νάζι αρχικά υποστήριξαν τη δράση των εθνικιστών, αλλά πολύ γρήγορα αφοσιώθηκαν στην εκπλήρωση των δικών τους στόχων. Χρησιμοποίησαν τους Ουκρανούς για να χτυπήσουν τον πολωνικό πληθυσμό της περιοχής.

Οι Ουκρανοί πρώτα ταπείνωσαν μετά βασάνισαν και τελικά εκτέλεσαν σε δύο φάσεις 7 χιλιάδες Εβραίους και Ρομά. Όταν εκτέλεσαν την αποστολή τους, χιλιάδες Ουκρανοί φυλακίστηκαν και πολλοί εκτελέστηκαν. Οι ναζί δεν πιάνονταν φίλοι....

Η σφαγή του Μπάμπι Γιαρ 
Ο επίσημος στόχος των Ουκρανών που συνεργάστηκαν με τους Ναζί, ήταν ο αγώνας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Η άποψη έχει επικρατήσει μέχρι τη σύγχρονη εποχή και αναφέρεται στα βιβλία ιστορίας. Όμως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. 

Ουκρανοί συμμετείχαν σε θηριωδίες των Ναζί εναντίον των Εβραίων και αντιστασιακών, με αποκορύφωμα τη Σφαγή του Μπάμπι Γιαρ, το Σεπτέμβριο του 1941, όπου εκτελέστηκαν περισσότεροι από 30 χιλιάδες Εβραίοι. Ήταν η μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων εκτός στρατοπέδων. 

Τον Μάιο του 2006, η ουκρανική εφημερίδα «Ukraine Christian News» σχολίασε: «Η συμμετοχή Ουκρανών συνεργατών σε αυτά τα γεγονότα έχει καταγραφεί και αποδειχτεί και είναι ένα απ’ τα ευαίσθητα σημεία του δημόσιου λόγου στην Ουκρανία»

Μεραρχία SS Galicia 
Στις 28 Απριλίου του 1943, ιδρύθηκε η μεραρχία SS Galicia. Μέχρι τον Ιούνιο, κατατάχτηκαν 80 χιλιάδες εθελοντές. Η πραγματική δράση της μεραρχίας δεν έχει εξακριβωθεί. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου και επιθέσεις εναντίον των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων. Η εθνικιστές Ουκρανοί παρουσιάζουν τη μεραρχία ως ηρωική, πατριωτική οργάνωση που συνεργάστηκε με τον εχθρό, για να αντιμετωπίσει ένα μεγαλύτερο εχθρό, τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Γιέβεν Κούτσικ κατατάχτηκε στη μεραρχία όταν είδε «βουνά από πτώματα δολοφονημένων αμάχων που είχαν αφήσει οι Σοβιετικοί». Μετά το τέλος του πολέμου, πέρασε 12 χρόνια στα κάτεργα της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ανατόλι Ποντόλσκι, επικεφαλής του τμήματος για τη μελέτη του Ολοκαυτώματος, δήλωσε: «Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να τους χαρακτηρίσουμε όλους Ναζί ή ήρωες. Δεν ήταν όλοι Ναζί και δεν ήταν όλοι ήρωες»



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου