Η νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητα στην Ουκρανία‏


Το ουκρανικό ποδόσφαιρο επέστρεψε. Τίποτα όμως δεν είναι όπως παλιά.Το ποδόσφαιρο είχε «παγώσει» με τη διακοπή των αγώνων από τα τέλη Γενάρη και χθες είχαμε επανεκκίνηση, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία τα οποία συνεχίζονται τώρα στο έδαφος της Κριμαίας…

Οι αλλαγές στην Ουκρανία δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν το ποδόσφαιρο, που πάντοτε άλλωστε είχε τις δικές του προεκτάσεις με γεωστρατηγικά συμφέροντα αλλά και με ιδιοκτήτες των επιφανών Ουκρανικών ομάδων να στέκονται στα αντίπαλα στρατόπεδα.

Αν κάποιος έβλεπε το ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας εύκολα θα καταλάβαινε πως περίπου είναι χωρισμένες οι ομάδες. Όπως και στο γεωπολιτικό χάρτη, έτσι και στον ποδοσφαιρικό έχουμε το γκρουπ των Δυναμό Κιέβου, Ντνιέπρ και Καρπάτι που υποστηρίζουν το καινούριο status quo που έχει επικρατήσει στην Ουκρανία και από την άλλη έχουμε την Φιλορωσσική «ζώνη επιρροής» με τη Σαχτιόρ Ντόνετσκ και τη Μέταλιστ καθώς και την Τσερνομόρετς.

Οι ομάδες της Κριμαίας, Συμφερούπολη και Ταυρία, δήλωσαν, παρά τα γεγονότα στη περιοχή, ότι επιθυμούν να συνεχίσουν στο ουκρανικό Πρωτάθλημα.Από τα γεγονότα που σίγουρα προκαλούν εντύπωση είναι το γεγονός ότι το υπουργείο αθλητισμού είναι ένα από αυτά που ανήκουν στο «Δεξιό Τομέα», οργάνωση που κατηγορείται για ναζισμό και συμμετέχει στην νέα Κυβέρνηση.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι η ασφάλεια για τη διεξαγωγή των αγώνων πέρα από το κράτος θα πέρναγε και στους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων, με ότι αυτό να σημαίνει για τη σχέση ακραίων στοιχείων ελεγχόμενων από τον Δεξιό Τομέα.

Ο ποδοσφαιρικός πόλεμος του viral

Αν σήμερα οι εξεγέρσεις και ο πόλεμος έχει περάσει στην ταχύτητα της προπαγάνδας, στα social media δεν μπορούσε το ποδόσφαιρο να αποτελεί εξαίρεση. Είδαμε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων στην Ουκρανία και τα δυο στρατόπεδα να προσπαθούν να επικρατήσουν στο πόλεμο του viral να μη διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εικόνες και video από άλλες χώρες του κόσμου και φυσικά να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα των μέσων.

Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο είχαμε και στο ποδόσφαιρο, με τα αντίπαλα στρατόπεδα να ανεβάζουν υλικό από οπαδούς που εκδηλώθηκαν υπέρ της μιας η της άλλης «σφαίρας επιρροής»

Ειδικά τις προηγούμενες ημέρες στις περιοχές του Ντόνετσκ γινόταν πραγματικά μια ψηφιακή μάχη για το ποιο στρατόπεδο επέλεξαν οι οργανωμένοι οπαδοί.

Το ποδόσφαιρο και η ζωή στην Ουκρανία μπαίνει σε μια νέα εποχή που ακόμα κανείς δεν ξέρει με σιγουριά την επόμενη μέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ουκρανικό ποδόσφαιρο ήδη είναι χαμένο, με τις ποδοσφαιρικές φίρμες να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, άλλες να μην έχουν επιστρέψει και φυσικά για πολύ καιρό δεν θα έχουμε παρόντες τους ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν στην ποδοσφαιρική ουκρανική ανάπτυξη, η οποία μάλλον τελείωσε άδοξα.

Το ποδόσφαιρο όμως είναι και κάτι παραπάνω σε αυτές τις στιγμές. Είναι και η αμήχανη στιγμή που είδαμε προ ημερών με τους στρατιώτες στη Κριμαία να αφήνουν για λίγο το χέρι από τη σκανδάλη για να σκοτώσουν κάποιες ώρες φόβου και αμηχανίας στην στρογγυλή θεά…




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου