Το αήττητο Πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού και γύρος του θριάμβου στο Γ. Καραϊσκάκης!


Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 3-0 μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Ολυμπιακό και παραμένει η μοναδική ομάδα με αήττητο Πρωτάθλημα. Ο γύρος του θριάμβου στην έδρα των «ερυθρολεύκων», στο τελευταίο ματς της σεζόν 1963-64!

Ήταν στις 24 Μαΐου του 1964, όταν ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό στο φινάλε της σεζόν, θέλοντας να τον οδηγήσει στην πρώτη του ήττα. Οι «πράσινοι» του πρωτοπόρου Στέφαν Μπόμπεκ δεν είχαν σταματήσει πουθενά. Και συνέχισαν το αήττητο σερί τους και μέσα στο Φάληρο! Με αφορμή το 3-0 του «τριφυλλιού» μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης», με το οποίο έσπασε το φετινό αήττητο του Ολυμπιακού, θυμόμαστε την επιτυχία εκείνη με ρεπορτάζ και ντοκουμέντα από την Αθλητική Ηχώ της επόμενης μέρας!


«O γίγας Παναθηναϊκός αήττητος και τροπαιούχος! Εδάμασε τον Ολυμπιακό 1-0 μέσα στο φλογισμένο καμίνι του Φαλήρου! Το γκολ επέτυχε ο Πανάκης με κεφαλιά. -Οι Ολυμπιακοί το ημφεσβήτησαν αλλά ο Γερμανός διαιτητής πεισθείς από τη γνώμην του συμπατριώτου του επόπτου το κατεκύρωσε. -Η ιστορική μάχη έκλεισε με τον γύρο του θριάμβου και με την παρέλασιν των πρωταθλητών προς Αθήνας. 30 αγώνες: 24 νίκες, 6 ισοπαλίες, νέο ρεκόρ βαθμών 84», αναφέρει η εφημερίδα, την οποία μας διέθεσε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών, στο πρωτοσέλιδό της.

Η ιστορική φωτογραφία με τον Ζαχαρία Πιτυχούτη να κάνει το γύρο του θριάμβου με την σημαία του Παναθηναίκού βρίσκεται σε περίοπτη θέση. «Ψηλά το πράσινο λάβαρο: Ο Ζαχαρίας Πυτιχούτης, κρατώντας το ένδοξο πράσινο λάβαρο και ακολουθούμενος από χαρούμενους νεαρούς οπαδούς του πρωταθλητού κάνουν τον γύρον του θριάμβου, ενώ πλάι του ο Κομιανίδης τον συντροφεύει στην ιστορική αυτή παρέλασι», τονίζει η σχετική λεζάντα.

Στο κάτω μέρος του πρωτοσέλιδου, οι... ύμνοι συνεχίζονται: «Αήττητος και τροπαιούχος ο λαοφιλής Παναθηναϊκός, ετερμάτισε χθες το πρωτάθλημα Ελλάδος, δημιουργώντας μέγα ρεκόρ εθνικών Πρωταθλημάτων με την ιδιότητά του ως αήττητου. Τώρα αληθινός μονάρχης του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει εγκατασταθή ευτυχής και απαστράπτων από αίγλην στον θρόνο του!

Πρόκειται περί μιας επιτυχίας που θα την εζήλευαν και τα καλύτερα ποδοσφαιρικά τμήματα όλου του κόσμου. Για αυτό και οι χιλιάδες οπαδοί του τριφυλλιού σε όλη την Ελλάδα καμαρώνουν πανευτυχείς και υπερήφανοι τον μεγάλο και αήττητο μονάρχη του ελληνικού φουτμπώλ».

Στις εσωτερικές σελίδες, που εξασφαλίσαμε από το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών, διαβάζουμε: «Ο Παναθηναϊκός ηγωνίσθη με ακατάβλητο δυναμισμόν κατά το κρίσιμον β' ημίχρονο. Μετά το γκολ (54') οι Ολυμπιακοί προσπάθησαν να εκνευρίσουν τους Αθηναίους, το μόνο όμως που κατόρθωσαν ήτο να εκνευρισθούν οι ίδιοι... -Εις το πρώτο ημίχρονο είχαν αγωνισθεί καλύτερα οι Πειραιείς. -Οι γκολκήπερ Βουτσαράς και Αυγητίδης ήσαν χθες στην πρώτη γραμμήν των διακριθέντων».

Το ρεπορτάζ στις... λεπτομέρειαι και την κριτική αναφέρει: «Χθες λοιπόν, εγράφη στο θαυμάσιο φαληρικό στάδιο το 143ο "κεφάλαιο" της ιστορίας αυτής. Ήταν και αυτό όπως τα προηγούμενα, ωραίο, ενδιαφέρον, ηλεκτρισμένο, φανατικό! Το στάδιο Καραϊσκάκη κατελήφθη πολύ προ της ώρας της ενάρξεως του αγώνα από δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι άνοιξαν οι πόρτες και άρχισαν να μπουκάρουν ατελείωτες στρατιές! Σε λίγο όλες οι εξέδρες είχαν σχεδόν μαυρίσει, μολονότι οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου ξεφόρτωναν κάθε λεπτό εκατοντάδες φιλάθλους, προερχόμενους κι από τις δύο κατευθύνσεις, που εκφράζουν και τις έδρες των αντιπάλων: Αθήνα και Πειραιάς».


Οι εξέδρες είχαν τότε και κόκκινο και πράσινο χρώμα: «Τα πράσινα και τα κόκκινα αντικείμενα ξεχύθηκαν και πάλι στις εξέδρες. Τα γνωστά κινέζικα καπελάκια, οι ομπρέλες, οι σημαίες, τα πανώ, τα φορέματα των γυναικών και τα πουλόβερ των ανδρών. Τα περισσότερα χρωματισμένα πράσινα ή κόκκινα, έδωσαν ξανά τον εορταστικό, τον πανηγυρικό χαρακτήρα που δημιουργεί αυτή την μοναδική ατμόσφαιρα των συναντήσεων Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού». Αξίζει να σημειωθεί ότι: «Παρά τον φανατισμό και τις συνεχείς εκδηλώσεις των οπαδών των δύο ομάδων επεκράτησε γενικώς πολιτισμένη ατμόσφαιρα και τάξις. Εκεί που παρετηρήθη μεγάλη αταξία και... στρίμωγμα άνευ προηγουμένου ήταν στο χώρο των "επισήμων"».

Το ματς κρίθηκε από το γκολ του Πανάκη στο 9' του δευτέρου μέρους. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ: «Ο Δομάζος έδωσε μια καλή μπαλλιά στον Κομιανίδην και αυτός εκέρδισε φάουλ στη γραμμήν της περιοχής, πλάγια μετά δυναμική επέμβασιν του Παυλίδη. Το φάουλ εκτύπησε ψιλοκρεμαστά ο Δομάζος και ο Πανάκης με περίφημη κεφαλιά πρόλαβε τον Στεφανάκον και τον ελάχιστα εξελθόντα Αυγητίδην. Η μπάλλα εκτύπησε στο εσωτερικό της οριζόντιας δοκού, έπεσε στο έδαφος και εμπλοκαρίσθη εν συνεχεία από τον Αυγητίδην. Οι Παναθηναϊκοί που ήσαν κοντά σήκωσαν αμέσως τα χέρια πανηγυρίζοντες γκολ. Ο διαιτητής όμως εφάνη διστακτικός. Διά ελάχιστα δευτερόλεπτα έμεινε μετέωρος και ενώ οι Παναθηναϊκοί έτρεχαν προς το μέρος του, εγύρισε προς τον επόπτην που έσπευδε δρομαίως προς τη σέντραν δείχνοντας έτσι ότι είδε γκολ. Τότε η διαιτητής έδειξε την σέντραν...»


Το αήττητο Πρωτάθλημα ήταν γεγονός και «σφραγίστηκε» από μια μεγάλη νίκη μέσα στο γήπεδο του Ολυμπιακού. Ακολούθησε ο περίφημος γύρος του θριάμβου! Η Αθλητική Ηχώ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Παναθηναϊκός επέτυχε χθες τον μεγάλον άθλον. Να τερματίσει το πρωτάθλημα Ελλάδος αήττητος και φυσικά να κατακτήση τούτο με ρεκόρ βαθμών και με μεγάλην διαφορά από τον δεύτερον, τον χθεσινόν μεγάλον αντίπαλον του, Ολυμπιακόν. Ασφαλώς κατά παρόμοιον πανηγυρικόν τρόπον ουδεμία ομάς κατέκτησε πρωτάθλημα και είναι λίαν πιθανόν ότι ουδεμία θα το επιτύχη εις το μέλλον».

Οι «ερυθρόλευκοι» αναγνώρισαν τον άθλο του αιώνιου αντιπάλου τους: «Πλήρη η αναγνώρισις της επιτυχίας και των πανηγυρισμών των Παναθηναϊκών από της πλευράς των Ολυμπιακών. Διότι οι τελευταία παρεδέχθησαν μετά τον χθεσινόν αγώνα ότι τα πρωταθλήματα και τα μεγάλα παιχνίδια δεν κερδίζονται με τα μεγάλα λόγια, τις φιγούρες και τα άλλα γνωστά που χαρακτηρίζουν τον σημερινόν Ολυμπιακόν. Τα πρωταθλήματα και οι μεγάλοι αγώνες κερδίζονται από αυτούς που πιστεύουν στην νίκη και που φροντίζουν εις τους αγώνας των να περιορίζουν εις το ελάχιστον τα σφάλματά τους...»


Δειτε το βιντεο:






ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου