Μια ιστορική ευρωπαϊκή αντιπαλότητα


Η Αγγλία πηγαίνει στη Δανία για να δώσει ένα φιλικό που θα επιτρέψει στον Ρόι Χόντγκσον να καταλήξει περισσότερο στα πρόσωπα που θα στηριχθεί για το Μουντιάλ του καλοκαιριού. Πέραν αυτού όμως, δίνει την ευκαιρία της αναβίωσης σε μια ποδοσφαιρική αντιπαλότητα που ξεπερνά τα 100 χρόνια ύπαρξης…

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του ποδοσφαιρόφιλου όταν προσπαθεί να σκεφτεί τους παραδοσιακούς αντιπάλους της Αγγλίας, σίγουρα δεν είναι η Δανία. Κι όμως, οι δύο ομάδες έχουν μια αντιπαλότητα, η οποία ναι μεν δεν μεταφράζεται σε έχθρα, ωστόσο είναι πιθανότατα η πιο ιστορική στην Ευρώπη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του στον Guardian ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζόναθαν Ουίλσον.

Το ποδόσφαιρο έγινε γνωστό στη Δανία από Άγγλους ναύτες και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλους τους κοινωνικούς ιστούς. Τις εποχές εκείνες, υπήρχε μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς το βρετανικό στοιχείο στις ανώτερες τάξεις των Δανών. Αρκετοί είχαν θητεύσει σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και επέστρεφαν με σαφείς επιρροές.

Η διάδοση του ποδοσφαίρου ήταν θέμα χρόνου. Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα με επίσημη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και αποτέλεσε ένα από τα επτά ιδρυτικά μέλη της FIFA. Το 1911, το Idraetsparken αποτέλεσε το πρώτο ουσιαστικά ποδοσφαιρικό γήπεδο της ηπείρου! Φυσικά, και στη Δανία το παιχνίδι είχε μεγάλη απήχηση στην εργατική τάξη, με την Φρεμ να αποτελεί το 1886 ένα σύλλογο φτιαγμένο αποκλειστικά από εργάτες. Τα συνδικάτα επίσης προωθούσαν το ποδόσφαιρο.

Το 1905, η Ίλφορντ Τάουν έγινε η πρώτη ομάδα που χάνει στη Δανία. Η μικτή Κοπεγχάγης τη συνέτριψε με 8-1. Δύο χρόνια αργότερα, μία ακόμα βρετανική ομάδα, η Σέλτικ, ηττήθηκε από την ίδια ομάδα με 2-1. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για διάκριση ήταν στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1908. Η ομάδα που ταξίδεψε στο Λονδίνο είχε μεταξύ άλλον στη σύνθεσή της έναν καθηγητή, τον αδερφό ενός νομπελίστα και έναν πρωταθλητή στο τριπλούν, σπρίντερ και τενίστα!

Η Δανία και Αγγλία έπαιξαν στον τελικό, με την πρώτη να έχει ήδη προκαλέσει διθυραμβικά σχόλια με το 17-1 (!) επί της Γαλλίας και το 4-0 επί της Ολλανδίας. Στον τελικό των πολλών επισήμων, η Αγγλία επικράτησε με 2-0. Αλλά όπως τόνιζε ο Observer: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι οι νικητές έφεραν τη δόξα στη χώρα». Οι Δανοί ήταν οι μοναδικοί που κατάφερναν τότε με αξιώσει να σταθούν αντίπαλοι των Βρετανών!

«Δεν έχει ξαναγέι ποτέ εμφάνιση ομάδας λιγότερο αντιπροσωπευτική για τους Άγγλους». Στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Στοκχόλμης, τέσσερα χρόνια αργότερα, η Δανία βρέθηκε ξανά αντίπαλος της Βρετανίας στον τελικό. Αυτή τη φορά έχασε 4-2. Έδειξε όμως και πάλι ότι αποτελεί την μοναδική ομάδα που την κοντράρει, μια εποχή που οι αντιπαλότητες ήταν σε εμβρυακό επίπεδο. Ο πόλεμος και τα χρόνια που πέρασαν άλλαξαν πολλά. Η ιστορία στις μάχες των Άγγλων με τους Βρετανούς όμως δεν διαγράφτηκε, ασχέτως αν πολλοί την αγνοούν…




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου