Όχι στην δόξα… Ναι στα πιστεύω!


Τετάρτη βράδυ στο Βιθέντε Καλντερόν στην Μαδρίτη, η εθνική Ισπανίας αντιμετώπισε την αντίστοιχη της Ιταλίας σε ένα φιλικό παιχνίδι στην μνήμη του Λουίς Αραγονές…

Τα μάτια όλων ήταν στραμμένα πάνω στον Ντιέγκο Κόστα ο οποίος πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με τους Φούριας Ρόχας. Ο γεννηθής στην Βραζιλία Ντιέγκο Κόστα είχε γίνει θέμα συζήτησης πριν μερικούς μήνες για την απόφαση του να αρνηθεί την Εθνική Βραζιλίας επιλέγοντας την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.

Πριν από 18 χρόνια ένας Ισπανός αρνήθηκε να φορέσει τα χρώματα της Ισπανίας, με την περίπτωση του όμως να απέχει πολύ από αυτή του Κόστα καθώς οι λέξεις μάρκετινγκ, υστεροφημία, δόξα και χρήμα δεν είχαν καμία θέση στο λεξιλόγιο του Χοσέ Ιγνάθιο Φερνάντεζ Παλάθιος, ή αλλιώς Νάτσο.

Γεννημένος στην πόλη Φοζ της Γαλικίας, ο Νάτσο ξεκίνησε το 1986 την καριέρα του στην Θέλτα στην οποία παρέμεινε για 6 χρόνια, πριν μετακομίσει στην άσημη Κομποστέλα.

Έπαιξε στους «Κόμπος» για 9 χρόνια πριν σταματήσει την καριέρα του, όντας μέλος της καλύτερης ομάδας που έχει εμφανίσει η Κομποστέλα στην ιστορία της, στην περίοδο των 90’s.

Η ομάδα έκανε την καλύτερη πορεία της στην Πριμέρα την σεζόν 1995-96, όταν το τέλος του πρώτου μέρους την βρήκε στην δεύτερη θέση πίσω από την Ατλέτικο Μαδρίτης (η οποία και κατέκτησε τον τίτλο).

Ο δεύτερος γύρος δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένος με την ομάδα να τερματίζει τελικά στην 10η θέση του πρωταθλήματος, με τον Νάτσο όμως να ανακηρύσσεται ως ο δεύτερος καλύτερος αριστερός μπακ της Πριμέρα!

Όπως ήταν φυσικό, ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα λάμβανε χώρα το 1996 στην Αγγλία, τα βλέμματα όλων στράφηκαν πάνω στον Γαλικιανό, με τον τότε προπονητή της Ισπανίας να δηλώνει ότι θα σκεφτεί σοβάρα την κλήση του Νάτσο στο Εθνικό συγκρότημα.

Αυτό θα σήμαινε ότι η Κομποστέλα θα είχε εκπρόσωπο στους Φούριας Ρόχας για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τα μίντια έπεσαν πάνω στον Νάτσο για μια δήλωση του σχετικά με την επερχόμενη – όπως όλα έδειχναν κλήση του στην Εθνική. «Δεν ενδιαφέρομαι να παίξω στην Ισπανία», ήταν η απάντηση του Νάτσο στην μητρική του γλώσσα.

«Δεν ενδιαφέρομαι τόσο πολύ, ούτε θέλω να με καλέσουν, νομίζω ότι δεν είμαι καλός για τέτοιου είδους πράγματα. Νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό το Ισπανικό Κράτος που μπορούν να το κάνουν πολύ καλά και ταιριάζουν πολύ ωραία με την ομάδα της Ισπανίας, κάτι το οποίο βρίσκω φοβερό. Βέβαια, η φιλοδοξία μου δεν είναι αυτή. Θα προτιμούσα να μείνω έτσι, αισθάνομαι πιο άνετα.»

Αυτό ήταν. Τα μίντια στην χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου ξέσπασαν αποκαλώντας τον μέχρι και εχθρό της Ισπανίας.

Εκείνη την περίοδο η άρνηση ποδοσφαιριστή σε κλήση του στο Εθνικό συγκρότημα της χώρας του μπορούσε να του στοιχίσει το δελτίο του για ένα χρόνο το λιγότερο!

Ο Κλεμέντε επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νάτσο και αφού ο παίχτης της Κομποστέλα του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν θέλει να συμμετάσχει στην αποστολή της Ισπανίας, ο προπονητής των Φούριας Ρόχας δέχτηκε την επιλογή του Νάτσο.

Ο Γαλικιανός κλήθηκε στην Εθνική για το φιλικό απέναντι στην Νορβηγία, δεν παρουσιάστηκε ποτέ στην προπόνηση της ομάδας και την θέση του πήρε ο Χόρχε Οτέρο, συμπατριώτης του και συμπαίχτης του πριν χρόνια στην Θέλτα.

Ο Τύπος και η τηλεόραση στην Ισπανία συνέχισαν να εκτοξεύουν βέλη εναντίον του Νάτσο. Ο ίδιος όμως είχε την συνείδηση του ήσυχη. Η καρδιά του ανήκε στην Γαλικία και όπως κάθε πιτσιρικάς που κλωτσάει το τόπι στην γειτονιά του, είχε το όνειρο μια μέρα να φορέσει την φανέλα της πατρίδας του.

Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να μείνει στην Γαλικία, ωθώντας την Κομποστέλα να απορρίψει πρόταση από την Σαμπντόρια καθώς και το ενδιαφέρον ομάδων όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Βαλένθια.

Έμεινε πιστός στις παραδόσεις του. Παρέμεινε μακρία από την δόξα, τα λούσα και τα ακριβά αμάξια όπως τονίζουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν και τελικά πραγματοποίησε το όνειρο του!

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2005, 4 χρόνια αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του κατάμεστου Σαν Λαζάρο και βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει την νίκη απέναντι στην Εθνική Ουρογουάης με 3-2.

Η πρώτη νίκη της Εθνικής Γαλικίας, στο πρώτο παιχνίδι της, στην πρώτη –και μοναδική – εμφάνιση του Νάτσο…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου