Η ιστορία και η εξέλιξη του συμβόλου της Γιουβέντους


Η ιστορία και η εξέλιξη του σήματος της Γιουβέντους. Το σήμα της έχει υποστεί από το 1920 μικρές τροποποιήσεις, η τελευταία από τις οποίες έγινε το 2005. Το επίσημο λογότυπο της ομάδας του Τορινο αναπαριστάται ο όρθιος ταύρος, που είναι το έμβλημα της πόλης του Τορίνο.

Την 1 Νοεμβρίου 1897 από πρωτοβουλία μιας ομάδας μαθητών της τρίτης και τέταρτης τάξης του κλασικού Λυκείου «Massimo d’ Azeglio» ιδρύθηκε στο Τορίνο ο σύλλογος Sport-Club Juventus, όνομα που στα λατινικά σημαίνει «gioventu», ήτοι νεότητα, καθώς ο μεγαλύτερος εξ’ αυτών δεν ξεπερνούσε τα 17 χρόνια.

Δύο χρόνια μετά ο σύλλογος θα μετονομαστεί σε Foot-Ball Club Juventus και θα λάβει την σημερινή του ονομασία, Juventus Football Club, το 1945.

Η πρώτη φανέλα του συλλόγου ήταν χρώματος ροζ με μαύρη γραβάτα και μια εκδοχή για την χρωματική αυτή επιλογή αυτή πως οφείλεται σε σφάλμα κατά την αποστολή των ενδυμασιών που παρήγγειλε ο σύλλογος, ενώ σύμφωνα με μια άλλη το εν λόγω χρώμα επιλέχτηκε από την ανάγκη των μελών του συλλόγου να ξεχωρίζουν από τις άλλες ομάδες.

Το ροζ έδωσε τη θέση του στη φανέλα με τις ασπρόμαυρες κάθετες ρίγες το 1903. Και εδώ υπάρχουν εκδοχές για αυτή την αλλαγή. Σύμφωνα με μια βερσιόν οι φανέλες από το πλύσιμο είχαν τόσο ξεθωριάσει που χρειάζονταν αλλαγή. Ζητήθηκε, λοιπόν, από τον Αγγλο Τζον Σάβατζ, μέλος του συλλόγου να αναζητήσει στην πατρίδα του μια ενδυμασία πιο ανθεκτική. Αυτός είχε έναν φίλο στο Νότιγχαμ, οπαδό της Νοτς Κάουντι, ο οποίος έστειλε στο Τορίνο φανέλες με ασπρόμαυρες ρίγες ανάλογες με αυτές που φορούσε η αγαπημένη του ομάδα.

Σύμφωνα τώρα με την άλλη εκδοχή ο Αγγλος Τζον Σάβατζ, μέλος της Γιουβέντους, διαιτητής και χονδρέμπορος κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο Τορίνο πρότεινε στον σύλλογο να ανανεώσουν την εμφάνιση αγοράζοντας από την Αγγλία ένα νέο μοντέλο φανελών κόκκινων με λευκά περιγράμματα, όμοιο με εκείνο που χρησιμοποιούσε η Νότιγχαμ Φόρεστ.

Αφού του δόθηκε το πράσινο φως ο Σάβατζ ήρθε σε επαφή με ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο Νότιγχαμ και έστειλε την εντολή αγοράς, την οποία συνόδευσε από μια κακομεταχειρισμένη παλιά φανέλα χρώματος ροζ με μαύρο. Ο υπάλληλος στο Νότιγχαμ βλέποντας αυτή την ξεθωριασμένη ροζ φανέλα πίστεψε ότι ήταν λευκή που έβαψε.

Η σύμπτωση στα χρώματα της Γιουβέντους το λευκό που έβαψε ροζ με το μαύρο με εκείνα της Νοτς Κάουντι έστειλε στην Ιταλία φανέλες με ασπρόμαυρες κάθετες ρίγες. Λέγεται ότι όταν άνοιξαν στο Τορίνο το δέμα οι φανέλες δεν άρεσαν, αλλά με το πρωτάθλημα να πλησιάζει οι της Γιουβέντους δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τις υιοθετήσουν.

Το λογότυπο τώρα της «Κυρίας» από την δεκαετία του ’20 μέχρι σήμερα είχε ελάχιστες και μικρές αλλαγές «γιατί αυτό έπρεπε να είναι σύμβολο αναφοράς σταθερό και διαρκές». Εξαίρεση έγινε για ένα ιδιαίτερο σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ των τελών της δεκαετίας του ’70 και εκείνων του ’80 που είναι η εικόνα της ζέβρας.

Αλλη… φανταχτερή διαφορά είναι όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’20 το φόντο όπου ήταν γραμμένο το όνομα της ομάδας, αλλά και εκείνο στο εξάγωνο, με τον ταύρο -το σύμβολο της πόλης του Τορίνο - ήταν χρώματος μπλε, το μπλε του Οίκου της Σαβοϊας, ως φόρος τιμής στην παράδοση της οικογένειας με το Τορίνο.

Η τελευταία τώρα αλλαγή έγινε το 2004, ασπρόμαυρο με μοναδική εξαίρεση την χρυσή καμπύλη κάτω από το όνομα Juventus, η οποία συμβολίζει την τιμή. Το παιχνίδι των σκιών του λογότυπου έχει στόχο να δώσει σε αυτό μια τρισδιάστατη εμφάνιση. Ενώ τέλος έχουν αφαιρεθεί τα δύο αστέρια που ήταν παρόντα από το 1982 καθώς θεωρούνται μια αθλητική αναγνώριση (μεταβαλλόμενη στο χρόνο) και όχι ένα στοιχείο ταυτότητας του συλλόγου.



Δείτε επίσης:

Η ιστορία και η εξέλιξη του συμβόλου: 



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου