Η ιστορία και η εξέλιξη του συμβόλου της Τζένοα


Η ιστορία και η εξέλιξη του σήματος της Τζένοα. Το επίσημο λογότυπο της ομάδας της Γένοβας είναι ο Γρύπας της Ελληνικής μυθολογίας.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1893 στις αίθουσες του Βρετανικού προξενείου στην via Palestro 10 στο κέντρο της Γένοβας συνεδρίαζε μια μεγάλη ομάδα Βρετανών μεταξύ των οποίων ο Τσαρλς Αλφρεντ Πέιτον, βαρονέτος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Γενικός πρόξενος στη Γένοβα της Βασίλισσας Βικτορίας του Ηνωμένου βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας. Σκοπός αυτής της συγκέντρωσης ήταν η επισημοποίηση της ίδρυσης του συλλόγου Genoa Cricket and Athletic Club. Επίσημο χρώμα του συλλόγου το λευκό.

Στις 2 Ιανουαρίου 1899 ο σύλλογος αλλάζει όνομα σε Genoa Cricket and Football Club και υιοθετούνται ως χρώματα το λευκό και το μπλε. Θα ακολουθήσουν και άλλες μετονομασίες όπως Genova 1893 Circolo del Calcio (1928), Associazione Calcio Genova 1893 (1935) και ο σύλλογος θα επανακτήσει το όνομα Genoa Cricket and Football Club το 1945.

Από το 1901, έτος θανάτου της Βασίλισσας Βικτορίας ο σύλλογος υιοθετεί τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου (αν και η επίσημη ονομασία ήταν κόκκινο γκρενά και μπλε). Το παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύμβολο και επίσημα ενσωματωμένο στο λογότυπο της ομάδας είναι ο γρύπας.


Ο γρύπας ήταν τέρας της Ελληνικής μυθολογίας με σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού, ενώ σε μερικές αναπαραστάσεις του φαίνεται πως έχει και ουρά φιδιού. Εδώ, στην εραλδική του μορφή, ο γρύπας σχηματίζεται από μια διασταύρωση ανάμεσα σε έναν αετό, ένα λιοντάρι και ένα άλογο και αυτή η συγκεκριμένη εικόνα φέρεται και στο εραλδικό έμβλημα της πόλης της Γένοβας.

Για χρόνια η Τζένοα στις φανέλες της δεν είχε κανένα σήμα, ενώ στα επίσημα έγγραφα του συλλόγου χρησιμοποιούνταν ως έμβλημα το επίσημο της πόλης της Γένοβας, αυτό που αποτελείται από δύο Γρύπες δεξιά και αριστερά, οι οποίοι κρατούν την ασπίδα, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει ο κόκκινος σταυρός σε λευκό φόντο του Αγίου Γεωργίου.

Στις φανέλες τώρα της Τζένοα το σήμα έχει και άλλες παραλλαγές. Πέρα από εκείνη την περίοδο του φασισμού όπου ο γρύπας κρατούσε τις δέσμες ράβδων (λατινικά: fasces όπλο με δέσμη ξύλινων ράβδων συμπεριλαμβανομένων ενίοτε ένα τσεκούρι με λάμα, σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Μουσολίνι για να δώσει ιστορικό υπόβαθρο στην ιδεολογία του, το «φασισμό» και το επέβαλλε υποχρεωτικά) υπάρχει και η άλλη την δεκαετία του ‘80 με το κεφάλι του γρύπα σε μπλε σώμα, μια εικόνα που όπως την χαρακτήρισαν και οι οπαδοί της ομάδας φέρνει περισσότερο σε γαλοπούλα.


Δείτε επίσης:

Η ιστορία και η εξέλιξη του συμβόλου: 




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου