Με την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ σηματοδότησε το τέλος των δεξιόστροφων προέδρων. Οι προεκλογικές του δεσμεύσεις για καλύτερη κοινωνική πολιτική και μείωση του χάσματος ανάμεσα στους πολύ πλούσιους και τους πολύ φτωχούς, εστιάστηκαν στο φορολογικό του σύστημα για 75% φορολόγηση σε όσους είχαν έσοδα παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, που κρίθηκε αντισυνταγματικό. Προσπαθώντας να το επαναφέρει, γύρισε τη φορολογία στις εταιρείες. Φυσικά, το ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο…
Πριν από περίπου ένα μήνα, οι πρόεδροι των συλλόγων της Ligue 1 ανακοίνωναν απεργία, αντιδρώντας στις εξαγγελίες για τη νέα φορολογία. Από τη στιγμή που το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση για φορολογία 75% στους πολίτες, ο Ολάντ επέστρεψε «γυρνώντας» τη φορολογία στις εταιρείες. Για κάποιον, λοιπόν, που έχει λαμβάνειν ετήσιο εισόδημα πάνω από ένα εκατομμύριο, αν περάσει ο νόμος, ο εργοδότης του είναι αναγκασμένος να πληρώνει και ένα επιπλέον ποσό της τάξεως του 75% του μισθού του. Προφανώς, τα επιχειρηματικά συμφέροντα στράφηκαν κατά του προέδρου.
Είναι πολύ ενδιαφέρον όμως το επηρεάζουν όλα αυτά το ποδόσφαιρο. Οι πρόεδροι των ομάδων αντέδρασαν στο σύνολό τους. Στην πραγματικότητα όμως, το μεγάλο πρόβλημα δεν θα το έχουν οι μεγιστάνες της Παρί και της Μονακό, αλλά οι υπόλοιποι. Φέτος, από την μία οι μεγιστάνες από το Κατάρ και από την άλλη ο Ρώσος ολιγάρχης Ριμπολόβλεφ φέτος κάλυψαν το 73 των συνολικών κινήσεων της μεταγραφικής αγοράς στη Ligue 1! Όπως αναφέρει όμως ο Γουίλ Ζιλέ με άρθρο του στο football report, οι 14 από τις 20 γαλλικές ομάδες ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Συνολικά, θα κληθούν να πληρώσουν 44 εκατομμύρια σε φορολογία! Προφανώς, αυτό θα επιβαρύνει περισσότερο συλλόγους όπως η Λιλ και η Λιόν, που συντηρούν με το συγκεκριμένο μπάτζετ, αλλά δεν έχουν τους μεγιστάνες να χρηματοδοτούν συνεχώς.
Για το μέγεθος της Παρί, το κόστος είναι μεγάλο, αλλά αντιμετωπίζεται. Για τη Μονακό δε, λόγω της ιδιότυπης σχέσης του πριγκιπάτο, η φορολογία δεν θα ισχύσει! Για τους άλλους; Αν δεν θέλουν να φλερτάρουν με την οικονομική καταστροφή θα αναγκαστούν να χάσουν πολλούς παίκτες, με όλη την κατάσταση να οδηγεί τελικά στην άμβλυνση των διαφορών και στην δημιουργία ενός μονοπωλίου με δύο πόλους, όπως έχει συμβεί και στην Ισπανία με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα. Αν περάσει λοιπόν το σχέδιο, πιθανότατα θα αλλοιώσει εντελώς τη φύση και την ανταγωνιστικότητα της Ligue 1…
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου