Sobrino de Botin: Το πιο παλιό εστιατόριο του κόσμου


Το «Σομπρίνο δελ Μποτίν» βρίσκεται στην περιοχή Λα Λατίνα της Παλιάς Μαδρίτης, κοντά στην περίφημη Πλάθα Μαγιόρ και είναι, σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, το πιο παλιό εστιατόριο του κόσμου.

Ιδρύθηκε από τον Γάλλο Ζαν Μποτέν και τη γυναίκα του το 1725, με την επωνυμία «Casa del Botίn». Πολύ αργότερα και μετά το θάνατο του Ζαν Μποτέν, η ταβέρνα κληρονομήθηκε από κάποιον ανιψιό του, ο οποίος την μετονόμασε σε «El Sobrino del Botίn», δηλαδή «Ο Ανιψιός του Μποτίν», ονομασία που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Το «Σομπρίνο δελ Μποτίν» συντηρεί μέχρι και σήμερα τον ιστορικό μύθο του, ως τόπος συνάντησης διανοούμενων της ισπανικής πρωτεύουσας. Αρχηγοί κρατών, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ηθοποιοί και διάσημες προσωπικότητες έχουν συνδέσει το όνομά τους με το δημοφιλές αυτό φιλολογικό στέκι της Μαδρίτης, όπως ο Ισπανός συγγραφέας Μπενίτο Πέρεθ Γκαλντός και ο Αμερικανός Έρνεστ Χέμινγουέι.

Τις ζωηρές φιλολογικές συζητήσεις και την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα του εστιατορίου «Σομπρίνο δελ Μποτίν» περιγράφει με έντονα χρώματα στο μυθιστόρημά του «Φορτουνάτα και Υακίνθη» ο Πέρεθ Γκαλντός, που δημοσιεύθηκε στα 1886 – 1887. Λέγεται ακόμη ότι ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Φρανθίσκο Γκόγια, νεαρός και πριν γίνει ακόμη ζωγράφος, εργαζόταν εδώ το 1765. Ο Χέμινγουέι το επισκεπτόταν συχνά στα ταξίδια του στην Ισπανία και απολάμβανε με πάθος την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, το ψητό γουρουνάκι του γάλακτος.

Ανάμεσα σ” άλλους συγγραφείς, που είχαν επισκεφθεί το «Σομπρίνο δελ Μποτίν» κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην ισπανική πρωτεύουσα, ήταν ο Τζων Ντος Πάσσος, ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και ο Γκράχαμ Γκρην.










Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου