Παρ’ ολίγον πυρηνικός πόλεμος στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου


Ένα βήμα πριν τον πυρηνικό πόλεμο βρέθηκε ο κόσμος τονΝοέμβριο του 1983, όπως αποκαλύπτεται από απόρρητα βρετανικά έγγραφα, τα οποία επικαλείται ο Observer. Αιτία ήταν μια νατοϊκή στρατιωτική άσκηση τόσο ρεαλιστική που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση της Σοβιετικής Ένωσης. Το τέλος της κρίσης του '83 αποτέλεσε και την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Μάργκαρετ Θάτσερ αναθεώρησε τη πολιτική της και πίεσε την Ουάσιγκτον να αλλάξει επίσης στρατηγική.

Στα απόρρητα έγγραφα υπάρχουν εμπιστευτικές αναφορές και σημειώματα προς το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας και σύμφωνα με αυτά το Νοέμβριο του 1983 έγινε μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ που ονομαζόταν «Επιχείρηση: Ικανός Τοξότης». Σε αυτή συμμετείχαν 40.000 στρατιώτες και βασιζόταν στο σενάριο ότι οι δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας θα έστελναν στρατό στη Γιουγκοσλαβία για να καταπνίξουν μια πολιτική αναταραχή. Σύμφωνα με το σενάριο η εισβολή των Σοβιετικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στη Γιουγκοσλαβία θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση και θα ακολουθούσε εισβολή του Κόκκινου Στρατού στη Φιλανδία, τη Νορβηγία και στην Ελλάδα.

Λόγω του πλήθους των δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση και τη ρεαλιστικότητα των κινήσεων η Σοβιετική Ένωση πίστεψε πως πρόκειται για προετοιμασία επίθεσης και κινητοποίησε άμεσα τις δικές της δυνάμεις. Υποβρύχια με πυρηνικούς πυραύλους αναπτύχθηκαν στην Αρκτική και πάνω από 12 αεροσκάφη με πυρηνικές βόμβες ήταν έτοιμα για επίθεση σε ευρωπαϊκές πόλεις. Παράλληλα με τις στρατιωτικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν και οι μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες γρήγορα κατάλαβαν πως πρόκειται για στρατιωτική άσκηση. Την ίδια ώρα οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν για τις κινήσεις των Ρώσων από τον πρώην αρχηγό της Eπιτροπής Κρατικής Ασφάλειας στη Βρετανία, Όλεγκ Γκορντιέφσκι.

«Τα έγγραφα καταγράφουν ένα κομβικό σημείο στη σύγχρονη ιστορία, είναι η στιγμή που η κυβέρνηση της Θάτσερ συνειδητοποίησε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έπρεπε να τελειώσει και άρχισε τις διαδικασίες για να πείσει τους Aμερικανούς συμμάχους για αυτό», ανέφερε στον Observer ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πυρηνικών Πληροφοριών, Πίτερ Μπερτ.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου