Freddie Mercury: Η εμβληματική μορφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής


«Δεν θα γίνω ένας ροκ-σταρ. Θα γίνω ένας θρύλος», είχε πει ο Freddie Mercury και βγήκε αληθινός. Ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στη Ζανζιβάρη στην Ανατολική Αφρική και στις 24 Νοεμβρίου του 1991 έφυγε σε ηλικία 45 ετών από επιπλοκές που προκάλεσε η ασθένεια του AIDS. Διαβάστε παρακάτω την βιογραφία του μεγάλου αυτού ροκ-σταρ.

Στο τελευταίο άλμπουμ του με τους Queen είπε ένα υπερήφανο «The show must go on». Έμεινε στη μουσική ιστορία για τις μαγικές φωνητικές του ικανότητες, άφησε ως κληρονομιά τραγούδια που θεωρούνται άπιαστα αριστουργήματα, συγκρινόμενα με τη σύγχρονη μουσική παραγωγή στη Δύση. Και τέλος, «δίδαξε», τη σημασία της σκηνικής παρουσίας στους επόμενους perfomers, με τις «θεατρικές» ερμηνείες του που έκανα τα πλήθη στις συναυλίες του να παραληρούν.

O Φαρόκ Μπουλσάρα, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Φρέντι Μέρκιουρι, γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στο Βρετανικό προτεκτοράτο της Ζανζιβάρης στην Ανατολική Αφρική και έζησε εκεί αλλά και στην Ινδία μέχρι τα 16 του. Οι γονείς του ήταν παρσί,(αυτοι πρεσβεύουν τη θρησκεία Παρσισμός) από την Ινδία και είχαν μεταναστεύσει στη Ζανζιβάρη για τη δουλειά του πατέρα του, στο βρετανικό αποικιακό γραφείο.

Η αγάπη του για τη μουσική φάνηκε από πολύ νωρίς αφού ήδη στην ηλικία των 7 ξεκίνησε μαθήματα πιάνου ενώ από τις πρώτες του μουσικές επιρροές ήταν η τραγουδίστρια του Bollywood Λάτα Μανγεσκάρ και στα 12 του ίδρυσε την πρώτη του σχολική μπάντα, τους Χέκτικς, με σαφείς ροκ επιρροές.

Το 1955 ο μικρός Φαρόκ στάλθηκε πίσω στην Ινδία σε ένα οικοτροφείο αρρένων. Εκεί πήρε το παρατσούκλι «Freddie» που θα κρατούσε για όλη του τη ζωή. Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο και πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου. Και έτσι έγινε. Σε ηλικία δώδεκα ετών μπήκε στο μουσικό συγκρότημα The Hectics, με το οποίο έπαιζε σε διάφορες κυρίως σχολικές εκδηλώσεις.

Το 1963 επέστρεψε στη Ζανζιβάρη, που στα τέλη του της ίδιας χρονιάς απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Ιανουάριο του 1964 ξέσπασε βίαιη επανάσταση κατά του σουλτάνου της Ζανζιβάρης και ο δεκαεπτάχρονος τότε Freddie εγκατέλειψε το νησί μαζί με τους γονείς και την αδελφή του και εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο.

Στη Βρετανία, όπου ο νεαρός Φρέντι γράφτηκε στο κολέγιο Δυτικού Τάμεση για να σπουδάσει Καλές Τέχνες. Τις σπουδές του εκεί τις αξιοποίησε στην μετέπειτα πορεία του με τους Queen. όπου ο Mercury σπούδασε γραφιστική στο Ealing College of Art κάνοντας παράλληλα τα πρώτα του μουσικά βήματα.

Λιγο μετά από την ίδρυση των Queen το 1970 ο «Freddie» Bulsara πήρε το καλλιτεχνικό όνομα «Mercury», το ρωμαϊκό αντίστοιχο του αγγελιοφόρου των θεών των αρχαίων Ελλήνων, τον Ερμή. Σύμφωνα με τον Brian May το όνομα αυτό έχει σχέση με το κομμάτι του Freddie Mercury «My Fairy King» στο πρώτο άλμπουμ των Queen, στο οποίο περιέχεται ο στίχος: «Mother Mercury, look what they've done to me, I cannot run I cannot hide». Μετά την ηχογράφηση, ο Freddie ρωτήθηκε αν η «Mother Mercury» του τραγουδιού αναφέρεται στην μητέρα του και αυτός απάντησε:«Ναι, από’ δω και πέρα, θα είμαι ο Freddie Mercury».

Σύντροφος του για αρκετά χρόνια στη δεκαετία του 1970 ήταν η Mary Austin. Χώρισαν όταν ο Freddie της αποκάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος, όμως έμειναν πολύ στενοί φίλοι. Αργότερα η Austin έγινε η κύρια κληρονόμος της περιουσίας του.

Στη παραπάνω φωτογραφία η Mary Austin, Jim Hutton, Freddie Mercury. Σύντροφός του από το 1985 μέχρι το 1991 ήταν ο Jim Hutton που του έμεινε πιστός μέχρι την τελευταία του ημέρα.

 
Το 1991 οι Queen κυκλοφορούν τον τελευταίο τους δίσκο με τίτλο Innuendo. Στο τελευταίο τραγούδι, το κλασικό πια «The show must go on», οι στίχοι δείχνουν ότι ο Freddie Mercury γνώριζε πως δεν θα ήταν για πολύ καιρό ακόμη στη ζωή. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια φούντωναν οι φήμες ότι έπασχε από AIDS, ασθένεια που τότε οδηγούσε ακόμη στον θάνατο.

Καθώς η κατάσταση του Freddie χειροτέρευε, οι φήμες γύρω από την υγεία του γίνονταν ακόμη εντονότερες. Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ανακοίνωσε στον Τύπο, που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι πάσχει από AIDS. O μεγάλος καλλιτέχνης ένα εικοσιτετράωρο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στις 24 Νοεμβρίου 1991, σε ηλικία 45 ετών .

Όλο αυτό το διάστημα της ασθένειας του ήταν κοντά του οι γονείς του, η Mary Austin (πρώην σύντροφός του) και ο σύντροφος του τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής του, Jim Hutton. Ο Φρέντι Μέρκιουρι θεωρείται από τις πιο κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως και ξεχωρίζει για την καλλιτεχνική του τόλμη και έμπνευση.


Ωστόσο το τελευταίο τραγούδι που έγραψε σε συνεργασία (με τον May) και η τελευταία του ερμηνεία ήταν το «Mother Love». Δεν πρόλαβε να συνεχίσει την ηχογράφηση, γι' αυτό ακούγεται μόνο στο πρώτο μισό του.

Στο πάρτι για τα 39α γενέθλιά του στο club Mrs Henderson 's στο Μόναχο στη Γερμανία. Κάλεσε τους στενούς του φίλους να διασκεδάσουν μέσα από το cross-dressing (μεταμφίεση - παρενδυσία) και στη συνέχεια βιντεοσκοπήθηκε το βίντεο-κλιπ του σόλο single του, «Living on my own». Η εταιρεία παραγωγής του βίντεο, το απαγόρευσε. Το πλήρες βίντεο κλιπ δημοσιοποιήθηκε το 1993, με την επανακυκλοφορία του τραγουδιού.

Αργότερα μετά το θάνατο του μια ομάδα Αυστριακών, Τσέχων και Σουηδών ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Βιέννης κατέληξε μετα απο ερευνα οτι η φωνή του Freddie Mercury ήταν τόσο μοναδική διότι οι φωνητικές του χορδές κινούνταν πιο γρήγορα απ’ ό,τι των υπολοίπων συναδέλφων του, περίπου ενα τυπικό βιμπράτο κινείται από 5,4 Hz μέχρι 6,9 Hz, του Μέρκιουρι κυμαινόταν στα 7,04 Hz. Οι ίδιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο τραγουδιστής των Queen χρησιμοποιούσε και μια τεχνική που ονομάζεται «subharmonics» κατά την οποία οι κοιλιακές πτυχές δονούνται μαζί με τις φωνητικές χορδές, ευρύτερα γνωστή ως «τραγούδια λαρυγγισμών».



ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου