Μισογύνηδες υπάρχουν παντού…


Η Λάουρα Μοντγκόμερι είναι ιδρυτικό στέλεχος της Γκλάσγκοου Σίτι, της μεγαλύτερης ομάδας της Γλασκόβης. Κάτι αντίστοιχο με την Σέλτικ και τους Ρέιντζερς μαζί, αλλά στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Η συνέντευξή της δείχνει ότι η αντιμετώπιση του γυναικείου ποδοσφαίρου παραμένει ρατσιστική για αρκετό κόσμο και στην Βρετανία…

Η Σίτι ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια από τις δύο κοπέλες, την Λάουρα Μοντγκόμερι και την Κάρολ Αν Στιούαρντ. Κέρδισαν τον πρώτο του τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ το 2005 και φέτος έφτασαν τα επτά συνεχόμενα. Παρόλα αυτά, τα έξοδα είναι πολύ μεγάλα και τα έσοδα ελάχιστα. Τα ταξίδια για διοργανώσεις της UEFA είναι δαπανηρά και όπως δηλώνει η Μοντγκόμερι, αν φτάσουν στη φάση των «32» σημαίνει ότι ήδη έχουν χάσει 22.000 λίρες!

Η Μοντγκόμερι δηλώνει στην Independent: «Το να διοικώ την Γκλάσγκοου Σίτι μου έχει κοστίσει μια περιουσία! Αλλά είναι προσωπική επιλογή. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα που ίσως κάνω, ή πληρώσω για κάτι χωρίς μετά να πάρω λεφτά από το σύλλογο. Είναι επιλογή μου, αφού έχω ιδρύσει το σύλλογο και η Κάρολ Αν κάνει το ίδιο. Για την αγάπη που του τρέφουμε. Είναι το πάθος μας, ο σύλλογος που χτίσαμε». Φυσικά, η Μοντγκόμερι μιλάει ανοιχτά για όσους έχει αντιμετωπίσει: «Μισογύνηδες, αρνητικές απόψεις για γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο και τους βλάκες άντρες δημοσιογράφους που τις διατυπώνουν».

Το Σεπτέμβριο, ο κωμικός Ταμ Κόουαν πήγε να παρακολουθήσει τα «κοριτσάκια», όπως χαρακτηριστικά είπε τη γυναικεία ομάδα της Σκωτίας, να παίζει προκριματικά Μουντιάλ. Την επόμενη μέρα έγραψε στη Daily Record ότι το γήπεδο πρέπει να φωταγωγηθεί ώστε οι παίκτριες να το καθαρίσουν! Η εφημερίδα, παρότι διαχώρισε τη στάση τους, προχώρησε στη δημοσίευση του εν λόγω σχολίου!

«Δεν ξέρω αν στη Σκωτία έχουν διαφορετική στάση ή απλά διαθέτουμε τόσο χαζούς δημοσιογράφους που νομίζουν ότι θα δημοσιεύουν τέτοια σχόλια και θα γίνουν αποδεκτά. Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν κάποιοι πραγματικά μισογύνηδες, αρνητικές απόψεις όχι απλά για το ποδόσφαιρο των γυναικών, αλλά γενικότερα για τον γυναικείο αθλητισμό και για τις γυναίκες που αθλούνται. Είναι δύσκολο να αλλάξεις κάποιες συμπεριφορές. Δεν ξέρω γιατί υπάρχουν. Είναι στην κουλτούρα της Σκωτίας; Είναι στη βρετανική κουλτούρα; Σίγουρα, σε χώρες όπως η Γερμανία δεν δείχνουν να έχουν τέτοια προβλήματα.

Νομίζω ότι έχει να κάνει και με την προβολή. Αν τα νεαρά παιδιά ξεκινήσουν να βλέπουν το γυναικείο ποδόσφαιρο να έχει θέση στις εφημερίδες, δεν θα μεγαλώσουν θεωρώντας ότι υπάρχει κάτι λάθος με αυτό. Μεγαλύτεροι άνδρες δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν γυναίκες να κάνουν κάποιο άθλημα, σίγουρα δεν έχουν παρακολουθήσει γυναικείο ποδόσφαιρο στην τηλεόραση και νιώθουν άβολα όταν το κάνουν», τονίζει η Μοντγκόμερι.

Είναι δεδομένο ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο πολλές φορές έχει εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από ότι το αντρικό, παρότι οι κοπέλες το αγαπούν και το γουστάρουν το ίδιο. Τα στερεότυπα που αναπαράγονται είναι δύσκολο να αποσυνδεθούν από την κοινωνία και για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται διαρκής δουλειά σε πολλούς τομείς. Σίγουρα και διαφορετική στάση από τους δημοσιογράφους.




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου