Αφήνοντας την μπάλα και πεθαίνοντας για τη τζιχάντ


Οι προπονητές του τον θεωρούσαν ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Ζούσε το όνειρο που έχουν πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές, παίζοντας στο πλευρό διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστών, όπως οι Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ και Σάμι Κεντίρα. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου βρισκόταν στα πόδια του Μπουράκ Καράν και το μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό. Μέχρι το 2008, όταν αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω του και να ντυθεί στα χρώματα του ιερού πολέμου, της τζιχάντ. Και το πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή…

Η είδηση του θανάτου του έχει συγκλονίσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Όπως μεταδίδεται, ο μόλις 26 ετών νεαρός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης των εναέριων δυνάμεων του Άσαντ στο χωριό Αζάζ της Συρίας, κοντά στα τουρκικά σύνορα την 11η Οκτωβρίου.

Γιος Τούρκων μεταναστών, ο Καράν μεγάλωσε στο Βούπερταλ, στο βορειοδυτικό κομμάτι της Γερμανίας. Ξεχώρισε από νωρίς για το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο κι έπαιξε σε αρκετές εφηβικές ομάδες συλλόγων της Bundesliga, όπως το Αμβούργο, η Μπάγερ Λεβερκούζεν, η Χέρτα Βερολίνου και το Ανόβερο.

Σταδιακά κέρδισε την εμπιστοσύνη των προπονητών του κι έφτασε μέχρι την εθνική ομάδα της χώρας, μετρώντας συμμετοχές με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα U-17 (2 εμφανίσεις) και U-16 (5 εμφανίσεις). Όλοι μιλούσαν για ένα «ταλέντο με σπουδαίες προοπτικές»…

Παρόλα αυτά, τα χρήματα και η δόξα που θα μπορούσε να του επιφέρει το ποδόσφαιρο, δεν συγκινούσαν ποτέ τον νεαρό μουσουλμάνο. Ο τελευταίος του προπονητής στην Άαχεν, Τόμας Χένγκεν, δήλωσε ότι «Θα μπορούσε να έχει ζήσει μία ασφαλή ζωή δουλεύοντας ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής», αλλά τα ενδιαφέροντά του, όπως αποκαλύπτει ο αδελφός του, Μουσταφά, ήταν άλλα:

«Ο Μπουράκ έλεγε ότι τα χρήματα και η καριέρα δεν ήταν σημαντικά γι` αυτόν. Αντίθετα, έψαχνε συνεχώς στο ίντερνετ για βίντεο από εμπόλεμες ζώνες. Ήταν απελπισμένος και μπερδεμένος, γεμάτος συμπόνια για τα θύματα».

Ήταν φανατικός μουσουλμάνος, όπως αποδεικνύουν και τα λόγια του πρώην προπονητή του στο Ανόβερο, Μάρκους Ολμ: «Ανεξάρτητα από το αν κάναμε προπόνηση ή αν αγωνιζόμασταν εκτός έδρας, 5 φορές την ημέρα αποσυρόταν και προσευχόταν με κατεύθυνση προς τη Μέκκα. Ήταν ένας ευχάριστος άνθρωπος, με τον οποίο ήταν εύκολο να περάσεις καλά».

Την 1η Ιουλίου του 2008 ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Αναζητούσε απελπισμένα έναν λόγο για να πολεμήσει και μέσω της επαφής του με τον γνωστό ισλαμιστή, Εμράχ Ερντογάν που αυτή την περίοδο είναι υπόδικος στη Γερμανία με την κατηγορία ότι σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα και συνελήφθη στην Τανζανία για την τρομοκρατική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, επικοινώνησαν μαζί του οι εθνικές υπηρεσίες.

Ο Καράν βρέθηκε, μαζί με άλλους ισλαμιστές που γνώρισε στο τζαμί του Βούπερταλ, σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της Αλ-Κάιντα στο Βαζιριστάν του Πακιστάν. Έπειτα από αυτό «μιλούσε μόνο για τη τζιχάντ», αναφέρει η αδελφή του, Ζουχάλ.

Μάλιστα, ο Γερμανός γενικός εισαγγελέας διέταξε να ξεκινήσει έρευνα με την κατηγορία ότι στήριζε ξένη τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ποτέ δεν του απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες.

Με το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία, ο Καράν θεώρησε ότι βρήκε το πεπρωμένο του. Συγκέντρωσε δωρεές, τρόφιμα και φάρμακα και το 2013 ταξίδεψε για τη χώρα. Αργότερα, τον ακολούθησαν η 23χρονη σύζυγός του και τα δύο παιδιά του, 3 ετών και 10 μηνών.

Το μοιραίο συνέβη μερικούς μήνες αργότερα.


Ο αδελφός του αρνείται ότι βρισκόταν στη χώρα ως μαχητής της τζιχάντ και υποστηρίζει ότι ήταν οπλισμένος με καλάσνικοφ προκειμένου να προστατεύσει τα οχήματα που μετέφεραν τη βοήθεια που προόριζε γι` αυτούς που είχαν ανάγκη.

Ήδη, ο Μουσταφά ταξίδεψε στη Συρία για να μάθει την αλήθεια για τις συνθήκες θανάτου του αδελφού του, με τους συναγωνιστές του, πάντως, να έχουν ξεκαθαρίσει ποια ήταν η δράση του: «Πάλευε σαν λιοντάρι. Ήταν ευχαρίστησή μας να αγωνιζόμαστε μαζί του».

Ο αριθμός των Γερμανών που ταξιδεύουν στη Συρία για να δώσουν τη μάχη τους στον εμφύλιο πόλεμο έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ο επικεφαλής της Bundesamt fuer Verfassungsschutz (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος), Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, δήλωσε ότι γνωρίζει 220 Γερμανούς πολίτες που μάχονται στη Συρία, αλλά το πραγματικό νούμερο είναι σίγουρα αρκετά μεγαλύτερο κι έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος.

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου