Πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος;


Επιστήμονας ίσως έλυσε το μυστήριο του θανάτου του μεγάλου στρατηλάτη. Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε σε ηλικία 32 ετών, αφού πρώτα είχε καταφέρει να φτάσει στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου και να δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία.

Ωστόσο μυστήριο καλύπτει τα αίτια του θανάτου του. Μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οφείλονταν σε φυσικά αίτια, ενώ άλλοι θεωρούν ότι επρόκειτο για δολοφονία κατά τη διάρκεια συμποσίου.

Το μυστήριο γύρω από το θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη, ίσως κατάφερε να ξεδιαλύνει ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Otago στη Νέα Ζηλανδία.

Ο τοξικολόγος Leo Schep του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε από ένα κρασί που παρήχθη από ένα τοξικό φυτό, με «αθώα» όψη, όπως αναφέρει η New Zealand Herald.

Ο Leo Schep που αναζητά σχετιά τοξικολογικά δεδομένα για μια δεκαετία, απορρίπτει τις θεωρίες δηλητηρίασης με τη βοήθεια αρσενικού και στρυχνίνης. Υποστηρίζει ότι ο θάνατος σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πολύ πιο γρήγορος από 12 μέρες, που ο Αλέξανδρος είχε πέσει βαριά άρρωστος πριν αποβιώσει.

Αντίθετα, την «ευθύνη» ρίχνει στο φυτό λευκός ελλέβορος (Veratrum album). Το φυτό με τα λευκά λουλούδια μπορεί να υποστεί ζύμωση σε κρασί και ήταν γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες σαν μια φυσική ουσία για την πρόκληση εμετού. Η δράση του φυτού, θα μπορούσε να λυγίσει το στρατηγό σε 12 μέρες, σε αντίθεση με άλλες ουσίες που θα τον αποτελείωναν νωρίτερα.

Ωστόσο και ο ίδιος ο Leo Schep δεν μπορεί να είναι σίγουρος πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το συγκεκριμένο φυτό σκότωσε το Μέγα Αλέξανδρο. Έτσι το μυστήριο σχετικά με τη δηλητηρίαση του Αλέξανδρου, δεν μπορεί να κλείσει οριστικά. «Ποτέ δεν θα μάθουμε σίγουρα», παραδέχεται ο Schep.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου