Ρωσία-Ουκρανία «εις σάρκαν μίαν» και στο ποδόσφαιρο…


Η απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με το επιχείρημα ότι θα είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για την Ουκρανία, και να προτιμήσει την προσέγγιση με τη Ρωσία του Πούτιν δείχνει να είναι άσχετη με το ποδόσφαιρο. Ή μήπως όχι;

Η ιδέα της αναβίωσης -τρόπον τινά- του παλιού σοβιετικού πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε πέρυσι από τα γραφεία του ισχυρού άνδρα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με την ένωση αρχικά της Ρωσίας με την Ουκρανία, θέση την οποία διατύπωσε και σε συνέντευξη που έδωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης.

Ο Μίλερ με τον Ρώσο «τσάρο της οικονομίας» Σεργκέι Στεπάσιν είχαν μιλήσει για ένα σχέδιο οικονομικής διαβίωσης των ομάδων με αφορμή το Financial Fair Play και την απειλή αφανισμού αρκετών συλλόγων λόγω αδυναμίας να τηρήσουν το FFP, με πρώτες και καλύτερες τις Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ζενίτ….

Από τους πρώτους υποστηρικτές της ιδέας ήταν και ο πρόεδρος της Ντιναμό Κιέβου, Ιχόρ Σούρκις, κάνοντας λόγο για «πολύ θετική πρωτοβουλία».

To σχέδιο φάνηκε να μπαίνει στο «ψυγείο» όταν φέτος ο Μίλερ, έχοντας και την υποστήριξη του «δεξιού χεριού» του Πούτιν, Σεργκέι Ιβάνοφ, επανήλθε και παρουσίασε πιο αναλυτικά στοιχεία.

Σύμφωνα λοιπόν με το πλάνο του Μίλερ, προβλέπεται ο συνεταιρισμός 80 ρωσικών και ουκρανικών ομάδων σε τέσσερις κατηγορίες οι οποίες θα μοιράζονται 1 δις δολάρια, με το 80% να πηγαίνει στις 20 ομάδες που θα συμμετέχουν στη νεοσύστατη Α` κατηγορία και τη νικήτρια ομάδα να παίρνει 118 εκ. δολάρια!

Ο Στεπάσιν κράτησε αποστάσεις από το σχέδιο, αλλά γρήγορα εμφανίστηκε στο κάδρο ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ρωσίας, Βαλερί Γκαζάεφ, ο οποίος μαζί με τον Μίλερ και τον Ιβάνοφ συγκρότησαν ένα άτυπο συμβούλιο για το μεγαλόπνοο πλάνο του Ηνωμένου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

Ο Σεπ Μπλάτερ και ο Μισέλ Πλατινί εξέφρασαν από την αρχή τις αντιρρήσεις τους και αυτό στην υπόλοιπη Ευρώπη θα σήμαινε αυτομάτως πως το σχέδιο «ναυαγεί», όχι όμως και στη Ρωσία του Πούτιν.

Όταν μιλάμε για Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες που επενδύουν ιλιγγιώδη ποσά στο ποδόσφαιρο αλλά και τον Αλέξι Μίλερ που είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη χρυσοφόρα για την UEFA χορηγία της Gazprom στο Champions League, τα πράγματα είναι αλλιώς και φυσικά αυτό το γνωρίζει ο Πλατινί.
Η μάχη για την ηγεμονία στην Ανατολική Ευρώπη από τον Πούτιν καλά κρατεί, μια μάχη που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τη χάσουν οι Ρώσοι, αν κρίνουμε από τα πρόσφατα «δρακόντεια» εμπάργκο κόντρα στην Ουκρανία αλλά και τις απειλές στην Αρμενία για τη μη τήρηση των ενεργειακών και στρατιωτικών συμφωνιών.

Όλα αυτά κάνουν το ποδόσφαιρο ευάλωτο σε χειραγώγηση με μέσα που δεν είναι απαραίτητα για το καλό του κοινωνικού συνόλου… Η στενή σχέση της Gazprom με την UEFA έχει δώσει στον Πούτιν τον καλύτερο μοχλό πίεσης ή το μπαλαντέρ, αν προτιμάτε, στα όποια μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν την –ποδοσφαιρική και όχι μόνο-Ουκρανία.



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου