O Ντέιβιντ Μόγιες και το καταστροφικό πέρασμα του Γουίλφ ΜακΓκίνες


Το κακό ξεκίνημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη μετά-Φέργκιουσον εποχή έχει κάνει πολλούς να συγκρίνουν την περίοδο της ομάδας του Ντέιβιντ Μόγιες με το καταστροφικό πέρασμα του Γουίλφ ΜακΓκίνες. Οι διαφορές, ωστόσο, είναι σημαντικές…

Η ήττα από τη Σάντερλαντ στο Λιγκ Καπ ήταν η τρίτη συνεχόμενη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Η φυγή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και η διαδοχή του από τον Ντέιβιντ Μόγιες, σε συνδυασμό με την κακή φετινή χρονιά, έχουν κάνει αρκετούς να φέρνουν στο νου τους την περίοδο της φυγής του θρυλικού Σερ Ματ Μπάσμπι και τη διαδοχή του από τον Γουίλφ Μακ Γκίνες, ο οποίος ήταν ο εκλεκτός του, όπως και ο Μόγιες του Φέργκιουσον! Και όπως στο τέλος γύρισε ο Μπάσμπι για να σώσει την κατάσταση, διαβλέπουν μία επιστροφή του Σερ Άλεξ!

Την άνοιξη του 1969, ο θρυλικός Ματ Μπάσμπι άφησε την θέση του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Ντον Ρέβι, δημιουργό της «βρόμικης Λιντς» και τον Τζοκ Στάιν, πρώην άσο της Σέλτικ και εκείνη την περίοδο προπονητή της, να θεωρούνται από τον Τύπο ως οι επικρατέστερες λύσεις. Ο Μπάσμπι, έχοντας σηκώσει την Ευρωπαϊκή Κούπα λίγο νωρίτερα, είχε θέσει ψηλά τον πήχη.

Η τελική επιλογή του Γουίλφ ΜακΓκίνες αιφνιδίασε περισσότερο από όλους τον ίδιο, που τότε ήταν προπονητής στη δεύτερη ομάδα των «Διαβόλων». Όπως τονίζει η Telegraph, άκουσε ένα ψίθυρο ότι θα επιλέξουν εκείνον και ενημέρωσε έναν φίλο του να το παίξει στο στοίχημα. Ήταν ο μοναδικός που στο τέλος βγήκε κερδισμένος από την επιλογή του! Οι φήμες τονίζουν ότι ήταν αρκετά έξυπνος για να γνωρίζει ότι δεν θα μακροημερεύσει και πρότεινε στο φίλο του να στοιχηματίσει ότι θα απολυθεί εντός 18 μηνών!

Ο Μπάσμπι δεν μπήκε καν στον κόπο να τον ρωτήσει. Απλά τον επέλεξε. Κανείς δεν ζήτησε την άποψή του. Ξαφνικά, είπαν στον 31χρονο τότε άπειρο προπονητή ότι το επόμενο πρωί πρέπει να δηλώσει παρών στην προπόνηση. Ο Μπάσμπι, ο οποίος όταν αποσύρθηκε ήταν 12 χρόνια νεότερος από τον Φέργκιουσον, είχε σκοπό να συνεχίσει για ένα διάστημα την αλληλεπίδραση με τη διοίκηση, τις συνεντεύξεις Τύπου και την εμπλοκή του με τα οργανωτικά θέματα, δίνοντας χρόνο στον ΜακΓκίνες να μπει στο κλίμα. Το σχέδιο απέτυχε. Πολύ σύντομα, ο Άγγλος έχασε τα αποδυτήρια, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει τους συνομηλίκους, αλλά υψηλού προφίλ, ποδοσφαιριστές του. Οι σκέψεις του για πινακάκι τακτικής και βαθυστόχαστες αναλύσεις ήταν τελείως διαφορετικές από τις απλές οδηγίες του Μπάσμπι.

Ντρόπιασε τον Μπόμπι Τσάρλτον μπροστά τους υπόλοιπους, έθεσε στο περιθώριο τον Τζίμι Μέρφι, ενώ πέταξε τα χαρτιά στο πρόσωπο του βοηθού Γουίλι Μόργκαν μετά από μια χαμένα παρτίδα στο πόκερ! Μόνο και μόνο το ότι έπαιζε πόκερ στο πίσω μέρος του λεωφορείου ήταν αρκετό για να δημιουργήσει τη λάθος εντύπωση στους παίκτες! Όσον αφορά τις μεταγραφές, κανένας από τους παίκτες που ζήτησε δεν αποκτήθηκε.

Αντίθετα, ο Μπάσμπι του έφερε τον δικό του εκλεκτό! Παρότι ήταν ξεκάθαρο πως η επιλογή του δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, έμεινε για 18 μήνες στη θέση του. Την πρώτη του χρονιά οδήγησε τη Γιουνάιτεντ στην όγδοη θέση και στον ημιτελικό του Κυπέλλου. Εκεί συνάντησε τη Λιντς και στο δεύτερο αγώνα αποφάσισε να κλειδώσει τους παίκτες στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούν. Ο Τζορτζ Μπεστ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να γίνει λιώμα και να περάσει το απόγευμά του με μια αιθέρια ύπαρξη.

Ο ΜακΓκίνες στους έπιασε στα πράσα, πανικοβλήθηκε και ζήτησε τη βοήθεια του Μπάσμπι. Εκείνος υποσχέθηκε ότι θα τακτοποιήσει το ζήτημα. Η μόνη… τακτοποίηση που έγινε ήταν ο Τζόρτζι να είναι σκιά του εαυτού του στον αγώνα, με τις κατηγορίες να πέφτουν στον προπονητή του για έλλειψη πειθαρχίας! Όλοι στράφηκαν εναντίον του. Έπειτα από έξι μήνες, μετά την ήττα στο Λιγκ Καπ από την Άστον Βίλα, που τότε έπαιζε στην τρίτη κατηγορία, η απόλυσή του ήταν γεγονός, με τον Ματ Μπασμπι να επιστρέφει. Ο ΜακΓκίνες ανέλαβε την παλιά του δουλειά, αλλά άντεξε μόλις δύο βδομάδες, ενώ είχε επηρεαστεί τόσο πολύ ψυχολογικά που έχασε τα μαλλιά του!

Όπως τονίζει η Telegraph, οι διαφορές στις δύο περιπτώσεις είναι πολλές, παρά το σχετικό χαμό που έχει γίνει στα Social Media. Ο Μόγιες δεν έχει ανάλογες σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές του, ούτε έχει άλλους να του κάνουν τις μεταγραφές και να αποφασίζουν για αυτόν στα σημαντικά ζητήματα. Ο Φελαϊνί, ο οποίος ήρθε το καλοκαίρι, παρότι ήταν και στόχος του «Φέργκι», αποτελούσε παίκτη του Μόγιες στην Έβερτον. Και φυσικά δεν συγκρούεται με τους παίκτες, ούτε παίζει χαρτιά στο πούλμαν!

Ακόμα και στον Γουίλφ, του οποίου ο γιος αυτή τη στιγμή είναι στα τμήματα υποδομής της Γιουνάιτεντ, δόθηκε χρόνος. Όλα δείχνουν ότι θα δοθεί και στον Μόγιες, μαζί με το απαραίτητο χρήμα για μεταγραφές. Είναι στο χέρι του να κάνει όλο και περισσότερους να παραδεχθούν ότι η σύγκρισή του με τον ΜακΓκίνες τον αδικεί…


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου