Yacouba Sawadogo: Ο άνθρωπος που μετέτρεψε την έρημο σε δάσος!


Ο Yacouba Sawadogo ζει στη δυτική Αφρική και ανέλαβε να αντιμετωπίσει την απερήμωση των εδαφών στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο με αναδάσωση και καλλιεργητικές τεχνικές, κάτι που κανένας επιστήμονας ή περιβαλλοντική οργάνωση δεν κατάφερε. 

Η υπερ-γεωργία και η αλόγιστη καλλιέργεια των εδαφών οδήγησε σε βαριά διάβρωση της γης και σε ξηρασία στη μεσόγεια χώρα της Δυτικής Αφρικής και παρόλο που εθνικές και διεθνείς ερευνητές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή αυτή κατάσταση, δεν κατάφεραν τίποτα. Έτσι το 1980 ο Yacouba αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Με παράδοξες μεθόδους αλλά και με ασυνήθιστες καλλιεργητικές τεχνικές κατάφερε να αναγεννήσει το δάσος και να σταματήσει την έρημο! Εφαρμόζοντας μια αρχαία αφρικανική γεωργική πρακτική που ονομάζεται «zai», ιδιαίτερα απλή και χαμηλού κόστους πέτυχε το απίστευτο. Χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι άνοιξε μικρές τρύπες στο σκληρό έδαφος τις οποίες γέμισε με λίπασμα και φύτεψε μέσα σπόρους. Οι τρύπες γέμιζαν νερό κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών διατηρώντας την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της ανομβρίας.

Σε 20 χρόνια μετέτρεψε μια εντελώς άγονη περιοχή σε ένα κατάφυτο δάσος 30 στρεμμάτων με πάνω από 60 είδη δέντρων. Οι αγρότες από τα γειτονικά χωριά τον επισκέπτονται για συμβουλές καλής καλλιέργειας. Το 2010 ο βραβευμένος σκηνοθέτης Mark Dodd δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ με βάση τις εμπειρίες του Yacouba που ονομάζεται «The Man Who Stopped the Desert».








Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου