Ηλεκτρονικό βραχιόλι: Αυτός είναι ο ηλεκτρονικός ρουφιάνος των κρατουμένων


Φοριέται στον αγκώνα ή στον αστράγαλο, δεν επηρεάζει το περπάτημα ή τον ύπνο, δεν εκπέμπει ακτινοβολία, είναι αδιάβροχο και δεν μπορεί να το κλέψει κανείς από τον ιδιοκτήτη, καθώς… δεν βγαίνει.

Το βασικότερο; Φοριέται και στο δεξί, αν και δεν είναι κόσμημα! Είναι το ειδικό μπρασελέ, που φορούν οι φυλακισμένοι χαμηλού κινδύνου στις ΗΠΑ, όταν παίρνουν ολιγοήμερες άδειες εξόδου, ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πριν φύγουν από τη φυλακή, οι αρχές τους ανακοινώνουν τα πολεοδομικά όρια, στα οποία μπορούν να κινηθούν. Για παράδειγμα, τους απαγορεύουν να πάνε στο αεροδρόμιο. Το ίδιο ισχύει επίσης και για όσους βρίσκονται εκτός φυλακής με αναστολή, ειδικά όταν έχουν απαγόρευση εξόδου από την πόλη και τη χώρα.

Μαζί με τις οδηγίες, οι κατάδικοι φορούν στο χέρι, ή στον αστράγαλο το μπρασελέ – ρουφιάνο. Δηλαδή, μια φορητή και απαραβίαστη συσκευή GPS, όπως έχουν τα κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα.

Μόλις ο εξοδούχος «ξεμυτίσει» από εκεί που επιτρέπεται, δίνεται άμεσα επείγον σήμα και εντός ολίγου βρίσκεται περικυκλωμένος από αστυνομικούς.


Το 1983, ο εντιμότατος δικαστικός λειτουργός, διαβάζοντας ένα κόμικ με τον υπερήρωα, σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των εξοδούχων φυλακισμένων με τεχνικά μέσα.

Την ιδέα υλοποίησε ο Μάικλ Γκος, ένας πρώην πωλητής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σταδιακά, οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών «ρουφιάνων» άρχισαν να αυξάνονται, καθώς το νέο πρόγραμμα παρακολούθησης διευκόλυνε το έργο των αρχών.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός 18χρονου στην Ουάσινγκτον, που το φορούσε και βρισκόταν έξω με αναστολή. Πήγε σε ένα σπίτι, όπου ζούσε μια τυφλή γυναίκα. Την χτύπησε και την λήστεψε. Λίγη ώρα αργότερα, εντοπίστηκε μέσω του GPS και συνελήφθη.

Η συσκευή αρχικά παρουσίαζε πρόβλημα, είτε λόγω τεχνολογικής ασυμβατότητας, είτε εξαιτίας της εύκολης αφαίρεσής της από τους κατάδικους. Η τεχνολογία του «ρουφιάνου» βελτιώθηκε, αλλά ορισμένοι καταφέρνουν ακόμη να τον «νικούν».

Για κάτι τέτοιο όμως, πολλές φορές απαιτείται χρόνος, χρήμα και ειδικές γνώσεις. Το μπρασελέ παρακολούθησης πωλείται πλέον στο εμπόριο και είναι εύκολο να το προμηθευτεί ο καθένας.



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου