Όταν η δικαιοσύνη κλείνει το μάτι στον αντισημιτισμό


“Το σπίτι σας είναι το Άουσβιτς”, “θα σας στείλουμε σε θάλαμο αερίων”…Αυτά τα συγκλονιστικά και εμετικά αντισημιτικά συνθήματα που ακούστηκαν στο αγώνα Λεχ Πόζναν- Βίντλες Λοτζ ξαναζωντανεύουν τους πιο μαύρους εφιάλτες σε εκατομμύρια Πολωνούς αλλά και γενικότερα σε ανθρώπους σε όλο το κόσμο…

Και όμως, η αρμόδια Πολωνή Εισαγγελέας Μόνικα Ρουτκόφσκ δεν άσκησε καμιά ποινική δίωξη στους οπαδούς της Λεχ Ποζναν με το απίστευτο και προκλητικό αιτιολογικό ότι δεν συνιστούν συνθήματα αντισημιτικού μίσους διότι δεν εκδηλώνονται εναντίων των Εβραίων αλλά εναντίον των αντιπάλων ποδοσφαιριστών και παικτών.

Και οι κρίνοντες κρίνονται λέει μια λαϊκή ρύση και στην περίπτωση αυτή έχει απόλυτη εφαρμογή. Η πρωτοφανής αυτή απόφαση πέρα από το ότι είναι πασιφανές ότι δεν μπορεί να στηρίξει επ’ ουδενί το αιτιολογικό της, στην ουσία σαμποτάρει όλες τις προσπάθειες που έκανε η Πολωνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο που δυστυχώς στην Πολωνία δεν είναι καινούριο και έχει επαναληφθεί σε σειρά αγώνων είτε σε επίπεδο διεθνές, είτε σε επίπεδο συλλόγων.

Μια ματιά άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν θα μας πείσει: Από τα γεγονότα στο πρόσφατο Euro, μέχρι αγώνες της Λέγκια Βαρσοβίας, καθώς και το τρομακτικό πανό στον αγώνα Ρεσόβια-Σταλ που απεικόνιζε έναν Εβραίο άνδρα κρατούμενο στα ναζιστικά κρεματόρια με την ένδειξη θάνατο στους ανθρώπους με κυρτή μύτη.

Το τελευταίο ειδικά μας ταξιδεύει δυστυχώς και εκτός Πολωνίας και μας θυμίζει το ρατσιστικό χαρακτηρισμό “μυταράδες”που χρησιμοποιούν και στην Ολλανδία αντισημίτες ως απαράδεκτο παρατσούκλι για να χλευάσουν τις Εβραικές ρίζες του Άγιαξ.

Το περιστατικό αυτό οφείλει να προβληματίσει την ΟΥΕΦΑ τους διεθνείς οργανισμούς ποδοσφαίρου, ενώ μας δείχνει και μας διδάσκει ότι οι πειθαρχικές καμπάνες από μόνες τους δεν φτάνουν αν δεν υπάρχει και συνδρομή της Δικαιοσύνης του κάθε κράτους.

Αυτές οι ποινές δεν είναι δυνατόν να επιφέρουν μόνο “αθλητικές συνέπειες”, είναι ρατσιστικές και αντισημιτικές. Είναι ενέργειες που ξυπνούν τους πιο αιμοδιψείς εφιάλτες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα και φυσικά δεν μπορούν να έχουν θέση ούτε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα ούτε στη κοινωνία…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου