Ανατρέχοντας στα παιδικά μας χρόνια οι μνήμες σχετικά με το ποδόσφαιρο είναι λίγες και πολύ συγκεκριμένες. Μια μπάλα, είκοσι με τριάντα άτομα, δύο ομάδες, δύο παιδιά παγκότερμα, κανόνες μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, χωρίς διαιτητές, χωρίς άγχος, χωρίς πίεση, αλλά με πολλούς καβγάδες που συνήθως κατέληγαν σε γέλια και αλληλοασπασμούς…
Αν και στην εποχή μας παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο των παιδιών να κλείνονται σπίτι τους μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, το ποδόσφαιρο ήταν και είναι μέρος της ζωής των περισσότερων πιτσιρικάδων.
Πολλά από τα μεγαλύτερα ταλέντα τις ιστορίας του αθλήματος ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στις αλάνες, στα σχολεία και στους δρόμους.
Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε παρά να ισχύει και στην περίπτωση της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Ισπανίας. Μια από τις μεγαλύτερες πηγές ταλέντων ανά τον κόσμο, η οποία δεν κυριαρχεί μόνο σε εθνικό επίπεδων αντρών, αλλά και στις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες.
Όνειρο κάθε Ισπανού πιτσιρικά που αγαπάει το ποδόσφαιρο δεν είναι άλλο παρά να γίνει ο νέος Ινιέστα, Τσάβι, Κασίγιας κτλ.
Όνειρο το οποίο προσπαθεί να μετατρέψει σε πραγματικότητα κλωτσώντας το τόπι σε κάθε ευκαιρία. Στο σχολείο, στον δρόμο, στα σοκάκια, στις αλάνες…
Όνειρο το οποίο πλέον απειλείται από αυτούς που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να το στηρίζουν, αποτρέποντας τα παιδιά από κάτι που χρόνια τώρα φάνταζε αυτονόητο.
Τον περασμένο Δεκέμβρη το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας αποφάσισε να θέσει σε ισχύ νομοθεσία με την ονομασία «Νόμος για την ασφάλεια των πολιτών», σύμφωνα με την οποία η αστυνομία αποκτά την εξουσία να επιβάλει πρόστιμο από 100 μέχρι 1000 ευρώ σε όποιον επιδίδεται σε παιχνίδια ή αθλητικές δραστηριότητες διαφόρων ειδών σε χώρους που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένοι για κάτι τέτοιο.
Όλα αυτά με το πρόσχημα ότι δραστηριότητες σαν αυτές μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες,αλλά και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Η δήλωση ενός εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας πως: «αυτό το μέτρο σχεδιάστηκε περισσότερο για να περιορίσει επικίνδυνα αθλήματα, όπως σκέιτμπορντ ή rollerskating σε δημόσιες ζώνες, παρά να σταματήσει τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο», δεν μπόρεσε να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κόσμου, από την στιγμή που το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μόνο ένα μέρος του νέου νόμου, ο οποίος σύμφωνα με πολλούς στην Ισπανία θυμίζει την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο.
Σύμφωνα λοιπόν με τον «Νόμο για την ασφάλεια των πολιτών», οποιοδήποτε πολίτης διαδηλώσει χωρίς την έγκριση της αστυνομίας κοντά σε κτίρια της κυβέρνησης, πυρηνικούς σταθμούς ή αεροδρόμια κινδυνεύει με πρόστιμα που ανέρχονται στις 600.000 ευρώ.
Ποινές μέχρι και 30.000 ευρώ θα επιβάλλονται για αδικήματα κατά της δημόσιας τάξης σε οποιαδήποτε θρησκευτική, δημόσια ή αθλητική εκδήλωση, ενώ με πρόστιμα της τάξης των 1000 ευρώ κινδυνεύει όποιος βρεθεί να καταναλώνει αλκοόλ σε δημόσιους χώρους.
Ένας εκ των κορυφαίων Ισπανών παιχτών, ο άσσος της Μπαρτσελόνα Τσάβι Ερνάντες αναπολώντας την πλατεία στην οποία ξόδεψε αρκετές ώρες με παρέα μια μπάλα, ξεκινώντας σιγά σιγά να αναδεικνύει το ταλέντο του δήλωσε καυστικά:
«Την έφτιαξαν πολύ ωραία, πολύ μοντέρνα, αλλά τα έκαναν μαντάρα για τα παιδιά που είναι τώρα όπως ήμουν εγώ και δεν έχουν καμία πιθανότητα να παίξουν ποδόσφαιρο εκεί»
Ο Τσάβι χαρακτήρισε τον εαυτό του «παίχτη του δρόμου». Ένας χαρακτηρισμός ο οποίος σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, που θα ψηφιστεί από το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας μέσα στο 2014, κατατάσσεται στην κατηγορία των αδικημάτων…
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου