Η NASA φωτογράφισε το «χέρι του Θεού»


Νέα φωτογραφία που απεικονίζει έναν σχηματισμό που μοιάζει με χέρι έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Οι αστρονόμοι το χαρακτήρισαν«το χέρι του Θεού» και στην ουσία πρόκειται για ένα νεφέλωμα, ένα σύννεφο αερίου, γύρω από το άστρο νετρονίου PSR B1509-58 (ή B1509 σε συντομία).

Τα άστρα νετρονίου (πάλσαρ) δημιουργούνται όταν γιγάντια αστέρια ξεμένουν από καύσιμα και καταρρέουν. Το συγκεκριμένο πάλσαρ έχει διάμετρο μόλις 19 χιλιόμετρα, ωστόσο είναι απίστευτα πυκνό. Όταν κατέρρευσε, προκλήθηκε έκρηξη, η οποία εκτόξευσε αέρια και υλικό στο διάστημα.

Το πάλσαρ B1509 περιστρέφεται περίπου επτά φορές το δευτερόλεπτο και κατά τη διάρκεια κάθε περιστροφής εκτινάσσει τεράστιες ποσότητες υπο-ατομικών σωματιδίων.

Η αλληλεπίδραση των σωματιδίων και των αερίων δημιουργεί εκπληκτικές εικόνες, οι οποίες μπορούν να φωτογραφηθούν με ειδικές κάμερες.

Η προηγούμενη εικόνα με το «χέρι του Θεού» είχε καταγραφεί το 2009 από το παρατηρητήριο Chandra X-ray της NASA, ένα τηλεσκόπιο ενσωματωμένο σε δορυφόρο, ικανό να εντοπίσει ακτίνες Χ αχνότερες από αυτές που εντοπίζει οποιοσδήποτε ανιχνευτής στη Γη.

Η νέα εικόνα καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο NuSTAR, το οποίο «κυνηγά» μαύρες τρύπες και βλέπει ακόμα και τις ακτίνες Χ με την υψηλότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με τη NASA το πάλσαρ B1509, που βρίσκεται 17.000 έτη φωτός μακριά, έχει έντονο μαγνητικό πεδίο στην επιφάνειά του, περίπου 15 τρισεκατομμύρια φορές ισχυρότερο από αυτό της Γης.

«Το τηλεσκόπιο NuSTAR μας δίνει νέα στοιχεία στο παζλ. Το χέρι στην πραγματικότητα συρρικνώνεται στην εικόνα του NuSTAR και μοιάζει περισσότερο με γροθιά, όπως φαίνεται στο μπλε χρώμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA.

«Το βορειότερο τμήμα, όπου βρίσκονται τα δάχτυλα, συρρικνώνεται περισσότερο από το νότιο κομμάτι, όπου βρίσκεται ένας πίδακας, κάτι που σημαίνει ότι οι δυο περιοχές διαφέρουν φυσικά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου